Louis Engelman – De bouw van de Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein is in een rampscenario verzeild geraakt. Nadat het installatiebedrijf Homij (VolkerWessels) vorige maand de werkzaamheden opschortte, heeft ook aannemer Ballast-Nedam twee weken geleden alle activiteiten gestaakt. 

Beide bedrijven menen nog miljoenen euro’s aan schadevergoeding tegoed te hebben van opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV). Maar Giovanni van Eijl, oprichter en commissaris van Amrâth Hotels & Restaurants, waarvan DLV een dochtermaatschappij is, ontkent ook maar een euro schuldig te zijn. "Wij hebben alles betaald. Er staat niet één rekening open."

Het 90 meter hoge gebouw, waarmee in de zomer van 2018  werd begonnen, had in juni 2021 moeten zijn opgeleverd. Maar nu is het zelfs onzeker of de toren dit jaar gereed komt. Op de bouwplaats is het doodstil.

In het beeldbepalende complex worden op de eerste zeven verdiepingen 250 kamers gerealiseerd voor een Amrâth-hotel. Vanaf de achtste tot de dertigste etage komen er 317 huurappartementen in verschillende grootte. 

Wethouder
De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg, met het Stationsgebied in zijn portefeuille, zegt het ‘heel vervelend’ te vinden dat de bouw is stilgelegd. ‘Beide partijen hebben er hun redenen voor, maar uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers’, meent hij. 

Eerenberg: ‘Pas als de bouw weer wordt hervat kan iets worden gezegd over het moment van oplevering van het gebouw, maar het is duidelijk dat daar een flinke vertraging in zit. Jammer, want daardoor kunnen het hotel en de woningen ook pas later in gebruik worden genomen.’
Volgens de wethouder speelt de gemeente geen rol in de kwestie. ‘Wij kunnen alleen de partijen verzoeken of aanmoedigen er snel uit te komen.’

Wrijving
Hoe dan ook lijkt de Galaxy Tower onder een slecht gesternte in aanbouw te zijn genomen. Al in april 2019 ontstond er wrijving tussen de opdrachtgever en het bouwbedrijf. In een brief sprak Ballast-Nedam zijn zorg uit over de voortgang van het project. Met name het op tijd leveren van informatie aan de uitvoerders zou te wensen overlaten. 

In datzelfde jaar werd de bouw vertraagd door een proces, aangespannen door de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU). Die stapte naar de rechter omdat aan het bouwplan een milieuprestatieberekening ontbrak. Dat bezwaar werd door de Raad van State ongegrond verklaard omdat de SSLU geen belanghebbende was.

Ook raakte De Lelie Vastgoed bv in onmin met de geplande koper van de huurwoningen, de Stichting Spoorwegpensioenfonds. Later bleek de koop toch door te gaan.

Hoogste punt
In december 2021 bereikte de hotel/woontoren zijn hoogste punt. De viering daarvan kon echter niet doorgaan vanwege de corona-pandemie. Weliswaar werd er daarna gestart met de gevelafwerking met keramieken platen en zonnepanelen, maar tot op de dag van vandaag is ook dat werk nog niet klaar. De afstemming van de planning zou telkens te wensen overlaten.

Oprichter van Amrâth, Giovanni van Eijl, ergert zich aan de achterstand op de gevelbeplating. Hij verwijt Ballast-Nedam onvoldoende mankracht en materieel te hebben ingezet. ‘Dat is degene die niet presteert. En daar is Homij het slachtoffer van.’ Zelf zegt hij de Galaxy Tower zo snel mogelijk te willen afbouwen. ‘Daar doen wij ons uiterste best voor.’

Van Eijl vertelt zakelijke gesprekken te voeren met Ballast-Nedam. Maar op de vraag wanneer hij denkt dat het hotel/wooncomplex  klaar is zegt hij: ‘Dat weet ik niet.’
Volgens Van Eijl is dit de eerste keer dat hij in zo’n situatie terecht is gekomen. Ík zit al twintig jaar in de bouw en hebt dit nog nooit meegemaakt. Juist vandaag hebben we in Hilversum Résidence Gooiland opgeleverd. Geheel binnen de planning.’

Op vragen van deze site aan Ballast-Nedam laat het bedrijf weten ‘op dit moment geen commentaar te geven’. 

Zie ook: Miljoenen schade na vertraging bij bouw van Galaxy Tower (25-1-2023)

foto: Louis Engelman