Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.  

Enkele dagen gelden werd bij mij opnieuw een jubileumboek van FC Utrecht bezorgd. Dit keer onder de titel ‘Know your history since 1970’, verwijzend naar het oprichtingsjaar van de Domstedelijke club. Een ‘schrijverscollectief, bestaande uit een aantal supporters, besloot een jaar terug om zich aan een (tweede) jubileumboek te wagen. 

Met als rode draad ‘de meest memorabele momenten’ van liefst 118 spelers, trainers en andere iconen’ is het een boekje geworden dat vooral een ode aan de supporters betekent. Dat is dan ook de belangrijkste doelgroep, de 6000 leden van de supportersvereniging krijgen allen een exemplaar. Ook omdat ze lid zijn gebleven in deze onzekere coronaperiode.

Een memorabel citaat: ,,Op woensdag 3 april 1974 speelden we de halve bekerfinale tegen NAC. Na een kwartier stonden we al met 2-0 voor maar bij rust was het al weer gelijk. In de 89e minuut scoorde Addy Brouwers de 2-3 voor NAC en lagen we eruit. Wat een deceptie. Ik lag die nacht in bed en hoorde een gigantisch kabaal. Ik loop naar de huiskamer en zag dat er een gigantische baksteen door het raam was gegooid. Alles lag aan diggelen, er was een enorm kijkgat ontstaan. Ik weet nog steeds niet waarom ik die nacht als zondebok was aangewezen. Misschien wil de dader zich nog een keer melden om. Het onder het genot van een bakkie koffie uit te leggen.’’

Aan het woord is Joop van Maurik, een van de 118 geinterviewden in het jubileumboek. Dat hij aan bod komt met dit verhaal, is geen toeval. Hij was een van de boegbeelden van de club uit de ‘storm en drangperiode’ waarin ook de supporters zich niet onbetuigd lieten. Dat in de skybox van Frans van Seumeren in Galgenwaard een levensgrote poster van Joop van Maurik hangt, mag ook veelzeggend heten.

In dit kader mag ook het hoofdstuk over Jean Paul de Jong natuurlijk niet ontbreken. Hij wordt als ‘schoppenkoning’ opgevoerd, en werd mede daardoor een idool van de Bunnik Side. Op 22 april 2007 werd zelfs massaal geel getoond aan deze kant van het stadion want Jean Paul kon die middag de meest bestrafte speler van de eredivisie worden. En dat lukte. In de 83e minuut pakte hij de zo bejubelde recordkaart. ,,Daar ben ik zelf trouwens helemaal niet trots op,’’ zo haast De Jong te verklaren. Maar hij werd er publiekslieveling door.

Opmerkelijk is ook de bijdrage van Hans van Breukelen, die via het jeugdplan van FC Utrecht opklom tot vaste waarde en de meer talentvolle concurrentie van collega Jan Stroomberg. En daarna naar Oranje. Hans werd destijds dagelijks getraind door assistent Henk Vonk die in juni 2019 overleed. Zijn vrouw Wil kreeg als een van de eersten een jubileumboekje uit handen van Siege Postuma, vice-voorzitter van de supportersvereniging. ,,Uit respect voor het vele werk van haar man voor onze club,’’ aldus Postuma over dit gebaar.

Dezelfde Van Breukelen vertelt nog eens dat zijn hoogtepunt in de FC-periode de uitwedstrijd tegen HSV was. Hij keepte daar ‘de beste wedstrijd uit zijn loopbaan’. Er was allerlei geldelijke misere binnen de club, de spelers onder wie Van Breukelen, gingen met kwartetten langs de deur om wat meer financiele armslag te bewerkstelligen voor de benarde club.

Siege Postuma met Hans van Breukelen.

En in hetzelfde jaar ook nog eens winnen in Hamburg, onvergetelijk. Voor hem maar ook voor de meegereisde supporters. Terecht dat het boekwerk dat nog eens memoreert. Nogmaals, voor de fans is dit boek een ‘must’.

(Nadere gegevens over bestellingen: Siege@svfcu.nl)

Siege Postuma met Jan Willem van Ede.