Theater030 - HKU pakt uit met presentaties van afstudeerprojecten
Gepubliceerd: dinsdag 7 juni 2016 16:03
Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over de afstudeerprojecten van de HKU.
Ook dit jaar valt er voor het publiek veel te beleven aan de afstudeerprojecten van studenten aan HKU. Exposities, concerten en voorstellingen zijn allemaal gratis te bezoeken. Dit jaar ook voor het eerst presentaties door afstudeerders van de master Scenography.
Onder de noemer Exposure’16 organiseert HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) een soort festival waarin studenten hun eindexamenwerken aan het grote publiek presenteren. Mode, beeldende kunst, theater, pop-, jazz-, en klassieke concerten, multimediaprojecten, er is van alles te zien.
Twee jaar geleden startte HKU met de masteropleiding Scenography. Een tweejarige cursus waarin studenten meer inzicht verwerven in hoe een theatervoorstelling of een performance er uit komt te zien. Want hoe maak je in een lege ruimte, of dat nu een theaterpodium is, een fabriekshal of iets anders, in beelden duidelijk wat de maker bedoelt?
Met andere woorden: hoe maak je een decor dat de inhoud van de presentatie versterkt? “In feite”, zegt studente Yiling Hung uit Taiwan, “maak ik binnen die ruimte een nieuwe ruimte waarin ik de performer of acteur met beelden help om dat idee uit te dragen.” Maar de kunst is natuurlijk hoe studenten die theorie in de praktijk brengen.
De Griekse Iro Karra roemt de Nederlandse HKU omdat het hier gonst van de nieuwe ideeën waar men soepel mee om gaat. “Als je hier met een goed idee komt wordt dat eerder geaccepteerd dan bijvoorbeeld in Griekenland.” Zij bedacht een vorm waarbinnen ze kritische vragen kan stellen over de maatschappij waarin wij leven.
In haar presentatie ‘Unbearable Lightness of Space’, wil ze mensen uitdagen door ze iets te laten zien dat ze nog nooit gezien hebben. Ze bedacht een grote constructie, een frame van metalen stangen, waarin een gestalte te zien is. “We hebben met zijn allen een maatschappij opgebouwd met regels en kaders, maar helpen die ons nog wel?” vraagt Karra zich af. Die vraag stelt ze via haar installatie ook aan het publiek.
Hung, de Taiwanese studente, onderzocht de relaties tussen ruimte, de acteur of de performer en de toeschouwer in die ruimte. Ze ontwikkelde een dynamische performance die ze de titel Khôra, dat ruimte betekent, meegaf. Het bijzondere aan deze presentatie is dat zij daarin haar studieproces, research en leermomenten, driedimensionaal weergeeft.
Op de achtergrond zien we een grote kaart met punten, die de associatie oproept van plaatsen met plaatsnamen op een wereldkaart. Het blijkt de inhoudsopgave van haar onderzoek en performance te zijn. Met draden verbindt Hung de punten op de kaart met standaarden die voor de kaart zijn geplaatst. Daarop staan objecten of afbeeldingen die met haar onderzoek te maken hebben.
“Omdat de punten op de kaart met lijnen aan de standaarden verbonden zijn, verandert de ruimte waarin ik mijn performance opvoer mee”, voegt Hung toe. “Daarmee toon ik aan dat de vorm van de gehele ruimte, dankzij de dingen die ik als performer doe kan veranderen.”
Bovengenoemde werken zijn vanaf 15 juni te zien tijdens de expositie ‘Make Space’ in de loods van Wisselspoor aan de Daalsedijk te zien. Exposure’16 is te bezoeken van 15 juni tot 3 juli. Voor een uitgebreid programma aanvangstijden en locaties, raadpleeg de site: exposure.hku.nl