Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over de Nederlandse Brassband Kampioenschappen te zien: 13 en 14 november in TivoliVredenburg.

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) bestaan al vijfendertig jaar. Aan het hoofd staat een bestuur dat bestaat uit onbezoldigde vrijwilligers. De NBK zijn ontstaan uit passie voor de brassmuziek en in het leven geroepen om het niveau te verbeteren.

Door Henk Roozeboom 

            “De kampioenschappen zijn echt iets waar iedereen in de ‘brasswereld’ naar uitkijkt,” zegt NBK voorzitter Pieter van Diepen. “Maanden van tevoren begint het feest al te broeien. Dan organiseren de brassbands hun studieweekenden waar ze de verplichte kampioenschapcomposities oefenen.”

            De NBK is een brassbandcompetitie waar bands strijden om de eerste plek in de divisie waarin ze spelen. De brassband wereld kent vijf divisies waarvan de kampioensdivisie qua spel te vergelijken is met de eredivisie in het Nederlandse voetbal. In de kampioensdivisie speelt, volgens Van Diepen, het summum van het summum.

            De wedstrijd bestaat uit het spelen van een verplicht nummer dat voor iedere divisie weer anders is. Afhankelijk van het aantal bands per divisie hoort de jury dus steeds x maal hetzelfde nummer voorbij komen. Op deze manier zijn de verschillen in aanpak en samenspel van de bands goed te beoordelen.

            De jury neemt plaats achter een doek en kan dus niet zien welke band er speelt. Wat dat betreft lijkt deze aanpak op die van de Voice of Holland waarin de teamleiders de zangers ook niet zien en louter af moeten gaan op de muzikale prestaties van de artiesten. De jury heeft bovendien geen weet van de opkomstvolgorde van de bands.

            Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden, beperken de bands zich niet alleen tot de studieweekenden in de aanloop naar de NBK. Ze organiseren veelal cross-over concerten met collega-muzikanten uit harmonie- en fanfareorkesten of met blaasinstrumentalisten zoals onlangs in Utrecht de cross-over tussen Brass Band Schoonhoven en Kyteman Orchestra Brass.

            Daarnaast zijn er de try-out concerten een soort mini kampioenschapoefening waar regionale bands uit alle divisies hun verplichte nummers spelen. Onder de noemer Atelier Pfeiffer miniNBK is de Utrechtse regio try-out op 7 november te zien ZIMIHC Stefanus theater. Ook tijdens die try worden de bands beoordeeld door een jury.

            “Op zo’n try-out kunnen mensen vooruitblikken op de NBK,” zegt Van Diepen. “Het is een uitgelezen kans om eens te kijken hoe het er aan toe gaat tijdens de NBK.” Atelier Pfeiffer wordt een echt brassbandfeestje en, na afloop, compleet gemaakt met een zogenaamde BrassNight in de foyer.

            De try-outs zijn bedoeld om in eerste instantie kritisch naar elkaar te luisteren en elkaar de laatste tips te geven om de uitvoering, hier en daar, nog wat bij te kunnen schaven. Voor datzelfde doel worden vaak ook bevriende professionals als dirigenten, componisten of brassinstrumenspelers uitgenodigd.

            Wat het publiek daar niet te zien zal krijgen is het intermezzo dat tijdens de NBK georganiseerd wordt. Van Diepen: “Dit lunchconcert is bedoeld om de spanning wat te ontladen.” Op zaterdag 14 november speelt de wereldberoemde Tredegar Town Band uit Wales. “Volgens Van Diepen is het optreden van Tredegar een kers op de muzikale taart tussen het prachtige deelnemersveld.

35e editie Nederlandse Brassband Kampioenschappen te zien: 13 en 14 november in TivoliVredenburg  kaarten: www.enbk.nl en Atelier Pfeiffer miniNBK, te zien: 7 november, in: ZIMIHC Stefanus theater, kaarten: www.zimihc.nl/spotlights/stefanus/agenda/