Tennis in Utrecht (14) - PVC Tennis

Gepubliceerd: dinsdag 1 april 2025 17:27
Uterech heb een flink aantal tennisverenigingen, verspreid over de stad. Clubs met een uniek verleden en een wetenswaardig heden. Op Nieuws030 passeren zij allemaal de revue.
Door Paul Bersee - In de wijk Utrecht-West ligt een sportpark dat de naam van een befaamde voetballer uit Utrecht heeft meegekregen. Als Marco het zou willen, dan kan hij zich op zijn eigen sportpark prima vermaken met het gooien van dartpijlen bij de dartvereniging of met het rollen van stalen ballen bij de Jeu de Boulesvereniging. Hij kan ook tegen een bal trappen op de voetbalvelden van PVC of een balletje slaan op een van de vier kunstgrasbanen van PVC Tennis en dat kan zelfs het hele jaar door.
Maar Marco slaat liever met een van zijn clubs tegen een golfballetje. Da meên ie toch nie?
Het maakt niet uit, dan duiken wij even in de geschiedenis.
Oorspronkelijk was PVC een voetbalclub (Patronaats Voetbal Club), opgericht in 1915 door een kapelaan. In 1982 werd de vereniging uitgebreid met een recreatieve tennisafdeling. Op 15 januari van dat jaar werd tennisvereniging PVC geregistreerd en opgericht door Peter van Kuijk, Karel Kuiterbrouwer en Wim Jansen.
Zes jaar later ging de tennisclub zelfstandig verder. De locatie was op het toenmalige J.C. Verthoren Sportpark. Ten behoeve van de aansluiting van Utrecht op Leidsche Rijn verdween dat sportpark.
In 2005 verhuisde PVC naar het Marco van Bastenpark en inmiddels hebben de tennissers daar ook een eigen en sfeervol tennishonk.
De club trekt veel leden uit de wijken Oog in Al, Welgelegen, Schepenbuurt, Nieuw Engeland en Lombok. Bij elkaar zijn dat er momenteel rond de driehonderd, waarvan bijna de helft tussen de 25 en 35 jaar oud is.
De huidige voorzitter van PVC Tennis is Jeroen van Dam (33). Lange tijd was hij actief als korfballer bij een korfbalvereniging in Klundert: ‘In 2015 ben ik naar Utrecht verhuisd en moest vanwege de grote reistijd stoppen met korfballen. Omdat ik graag sport ging ik op zoek naar iets nieuws, iets anders. Via een vriendin ben ik toen in aanraking gekomen met tennis. Zij had eerder getennist en wilde weer gaan tennissen en zocht iemand waarmee ze dat kon doen. Na een paar keer samen spelen besloten we om een leuke en gezellige vereniging in de buurt te zoeken. Dat is toen PVC Tennis geworden. Een wat kleinere vereniging en vanuit Lombok, waar ik toen woonde, slechts een paar minuten fietsen. Ideaal dus!’
Door middel van tossen op de dinsdagavond leerde hij de vereniging goed kennen. Destijds werd Jeroen door de toss-spelers warm onthaalt en hij merkte dat hij altijd met plezier naar de vereniging kwam, of het nu was om vrij te spelen, voor de competitie of om mee te doen met een toernooi, er heerste altijd een gemoedelijke sfeer en ‘Ik kan mezelf zijn en met vier kunstgrasbanen kan ik heel het jaar door naar de vereniging.’
Toen er een plek vrijkwam in het bestuur besloot hij zich aan te melden om zich nuttig te maken voor de club.
Tijdens de algemene ledenvergadering van februari 2020 trad hij toe tot het bestuur en was hij drie jaar lang secretaris. Vervolgens werd hij voorzitter en dat doet hij nog steeds met veel plezier: ‘In deze rol kan ik veel betekenen voor de vereniging. Zowel in kleine praktische zaken als ook op hoofdlijnen en beleidsmatige zaken die helpen om PVC Tennis te laten aansluiten bij de vraag van de leden.
Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om een nieuw lid goed op te vangen. Voor mij was het een nieuwe sport en een nieuwe club, dus bij elkaar best wel spannend. Nu hebben we de intro-toss waarbij we alle nieuwe leden uitnodigen voor een praatje van mij over de club en wat er allemaal is te doen. Daarna gaan we met elkaar lekker tennissen, waarbij dan vaak al de eerste contacten worden gelegd voor de volgende tennisafspraken. Dit stimuleert de verbinding en betrokkenheid met de club. Bij PVC Tennis kan iedereen wat betekenen voor de vereniging. Heb je een goed idee voor de vereniging, dan kan dat meestal vrij snel worden uitgevoerd. Of het nu gaat om iets te organiseren of over de aanschaf voor iets in de kantine. Laagdrempeligheid en flexibiliteit, dat zijn de voordelen van een kleine club.’
Om de zes weken houdt Jeroen met een eigen column de leden op de hoogte van allerlei ontwikkelingen binnen de club.
In het dagelijks leven werkt hij als re-integratieconsulent, maar als het even kan is hij te vinden op de club, als bestuurder of als tennisser. Naast het vrij spelen volgt hij tennisles bij de club, hij schrijft zich in voor allerlei toernooitjes en doet mee aan de competitie in het voorjaar, najaar en in de winter. PVC Tennis heeft met de nieuwe wintercompetitie meegedaan en dat is voor herhaling vatbaar.
Vaak worden er dubbelspel-toernooien georganiseerd en Jeroen vindt dat heel prettig: ‘Het leuke aan tennis vind ik toch wel het dubbelspel waarin ik dan samen met mijn medespeler tactisch kan spelen, het punt opbouwen en scoren aan het net.’
Met plezier kijkt hij terug op de reis in 2022 met vijftig PVC’ers naar Roland Garros om het 40-jarige bestaan te vieren van de vereniging: ‘Dat was een lang weekend vol plezier, gezelligheid en toptennis!’
Voor tennissers die een club zoeken en het PVC-gevoel zelf willen ervaren, is het goed om te weten dat de club sinds kort gebruikt maakt van een nieuw systeem om leden toe te laten. Twee periodes per jaar kun je je aanmelden met een linkje op de clubwebsite. Dat linkje verdwijnt weer van de website zodra het ledenbestand is aangevuld. Val je buiten de boot, dan kan het natuurlijk de volgende keer wel raak zijn. En wie weet zit er dan ook nog een keer een reisje in richting Roland Garros met andere PVC’ers …