Taams - Pressiegroep voor geluksvogels (2 en slot)
Gepubliceerd: dinsdag 13 april 2021 06:00
Pressiegroep voor Geluksvogels, een kort verhaal in 2 afleveringen door Raymond Taams
“Kijk eens aan, een uitnodiging voor een middagmagazine op SBS6, niet zoveel kijkers, prima om te oefenen”, bekeek mediatrainer Cora Alberts de stapel interviewverzoeken. Omdat ze in Eindhoven woonde, sprak ze met Guus, Marjanne en Vincent af in een wegrestaurant bij Den Bosch. Cora had een gezonnebankt gezicht met diepe rimpels, haar lange nagels waren roodgelakt. Jaren werkte ze als redacteur bij SBS Shownieuws, tot ze eind 2019 besloot om voor zichzelf te beginnen. Ze kocht een peperdure Mercedes om goed voor de dag te komen bij opdrachtgevers, sinds corona hielden bedrijven echter de hand op de knip. “Vroeger kwam ik bij de Voedselbank om BN’ers die zich ervoor inzetten te interviewen, tegenwoordig… nou, ja laten we aan het werk gaan”, introduceerde ze zichzelf aan het begin van het gesprek.
Onder het genot van koffie en appeltaart bedachten Cora en de drie vertegenwoordigers van de Pressiegroep Pechvogels een communicatiestrategie. Omdat herkenbaarheid daarbij het uitgangspunt was, zou Vincents pedofielenverhaal niet langer over het voetlicht gebracht worden. Rouwig was hij er niet om, sinds Jinek ontving hij doodsbedreigingen van pedojagers uit het hele land. “Dat is het perverse van moderne massamedia”, duidde Cora, “mensen horen één bepaald woord en slaan helemaal op tilt.” De levensverhalen van Guus en Marjanne zouden voortaan model staan voor de machteloosheid die verliezers van de globalisering ervoeren, besliste de mediatrainer. “Wat heeft mijn afgebrande snackbar met globalisering te maken?”, vroeg Marjanne op de terugweg in de auto aan Guus, maar Guus zei dat Cora wist wat ze deed.
Aanmerkelijk prettiger verliep het optreden bij SBS6. In een huiskamerachtig decor nam de presentatrice alle tijd voor het gesprek, na afloop gingen Guus en Marjanne op de foto met medegast Gordon. “Jullie zijn schatten, ik voel zo met jullie mee”, had de bekende zanger en presentator tegen ze gezegd. Ondertussen bereidde Ben Zwiers, een tweeënvijftigjarige rijschoolhouder uit Nieuwegein, de eerste flyeractie voor. Op een zaterdagmiddag zouden leden folders uitdelen aan winkelend publiek op de Utrechtse Stadhuisbrug. Zwiers belandde in de schuldsanering toen de belastingdienst hem een naheffing oplegde. Klagen deed hij niet, de fraude was kolossaal geweest.
Bij een controle langs de weg hadden ambtenaren om zijn agenda gevraagd. Listig haalde Ben uit zijn dashboardkastje de onderste agenda tevoorschijn, waarin gemiddeld vijf lesuren per week stonden. "Beste mijnheer Zwiers, u gebruikt dit opschrijfboek sinds januari, vandaag is het 18 november, mag ik vragen waarom de bladzijden kreukvrij en hagelwit ogen, terwijl ik op uw overhemd diverse koffievlekken waarneem?", vroeg de inspecteur. Onderzoek wees uit dat Ben er een dubbele agenda op nahield. Zestig wekelijkse afspraken waren vermeld in het echte exemplaar, dat inderdaad onder de koffievlekken zat.
'Grassroots', met dit toverwoord leidde Ben de folder-inspanningen. Uit een Nieuwsuur-reportage had hij begrepen dat Obama president werd doordat volgelingen zich op lokaal niveau organiseerden en campagne voerden. Facebookgroepen met namen als ‘Zwolse Pechvogels’ en ‘Pechvogels Sittard’ creëerde de rij-instructeur om hetzelfde effect te bereiken. “Verandering hangt in de lucht”, sprak Guus op een zomerse barbecue de leden toe, dit was geenszins overdreven.
Dankzij inspanningen van Cora, die zich na de ontmoeting in het wegrestaurant volledig op de pressiegroep stortte en werkweken van tachtig uur maakte, begonnen serieuze kranten te schrijven over het onderwerp. "Vogelbeweging illustreert noodzaak basisinkomen", stond als kop boven een dubbbelinterview met Guus en historicus Rutger Bregman in de Groene Amsterdammer. Bregman publiceerde in 2014 het boek ‘Gratis geld voor iedereen’, waarin hij pleitte voor een maandelijkse overheidstoelage zonder tegenprestatie.
VPRO Tegenlicht wilde Guus en Bregman als duo voor de camera, vanaf dit ogenblik ontpopten de pechvogels zich als troetelkind van elitair links. “Grachtengordel omarmt eindelijk Nieuwegein”, constateerde de Volkskrant in het kerstnummer. PvdA-leider Henk Nijboer benutte het momentum om zijn partij ruim twintig jaar na de opkomst van Fortuyn weer te verbinden met de gewone man. Priya en Guus prijkten hoog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, waarbij de sociaaldemocraten goed scoorden. Lang duurde de euforie niet, de door interne conflicten uiteengevallen Europese Unie was hier debet aan. Groot was de opluchting toen Duitsland er in 2025 de stekker uittrok, nu konden middelmatige figuren als Frans Timmermans niet langer wereldleider spelen. China profiteerde echter optimaal van de verdeeldheid; Europese landen werden in economisch opzicht productiehallen van de Chinese Communistische Partij. Veruit de meeste pechvogels sleten hun dagen voortaan in distributie- en assemblagecentra van bedrijven als Huawei en ZTE. Toch voelde dit beter dan bestuurd worden door Frans Timmermans, vond men.
Geluksvogel Guus Oostveen haalde als Tweede Kamerlid de pensioengerechtigde leeftijd van achtenzeventig jaar in 2056.