Een reactie van Ed. Schulte op het artikel 10 jaar Nieuws030 (1):
  

"Ik heb de schrijver van het stuk, Frans Landzaat, op een bijzondere manier leren kennen.

Mijn vader was (ook) architect en werkte vanaf 1931 bij en later (1949) voor de PUEM. In die periode heeft hij nagenoeg alle PUEM-gebouwen ontworpen, waarvan de schakelstations tegenwoordig steeds vaker sneuvelen.

Zijn eerste ontwerp dat ten onder ging was het hoofdkantoor van de PUEM (1938) aan de Catharijnesingel. Het kwam nog enige tijd voor in de plannen van Hoog Catharijne, doch uiteindelijk besloot de PUEM naar de Croeselaan te verhuizen.

De schakelstations uit de jaren ’50 werden overeenkomstig de wet allemaal voorzien van kunstwerken als gevolg van de toenmalige 1,5%-regeling. Zo ook het Schakelstation in Amersfoort nu Vlaamsestraat 1 (1958).

De oplevering in 1959 van het kunstwerk in Amersfoort. Foto: archief Schulte

Bij de beschrijving later van zijn werk vroegen we ons af wie het kunstwerk aldaar had ontworpen. Na een jaar zoeken kwamen we via een kennis in contact met Frans Landzaat en die wist het!

Hij had het archief van tegelfabriek Westraven waar het kunstwerk ‘de Vuurspuwende Draak’ gebakken was en dus wist hij wie het ontwerp gemaakt had: Gerard Hordijk (1899-1958). Het kunstwerk is echter pas in 1959, na zijn overlijden, opgeleverd.

Een afbeelding van het door Gerard Hordijk vervaardigde ontwerp. Foto: archief Schulte

Marcel Gieling heeft nog een boek gewijd aan het oeuvre van de schilder Gerard Hordijk in 2009.

Op dit moment is het kunstwerk van het Schakelstation Vinkeveen (langs de A2) herplaatst na sloop van het gebouw."

Twee Stieren (1959) in Vinkeveen naar ontwerp van Adriaan van der Weijden (1910-1971). Foto: archief Schulte

Ed. Schulte, architect AvB
Oosterhout