Wie gaat het tekort op Leidsche Rijn Centrum betalen?
Gepubliceerd: woensdag 15 april 2015 23:07
Door Vincent Oldenborg - Eindelijk is er witte rook over Leidsche Rijn Centrum maar zoals met witte rook wel vaker het geval is, ontneemt die het zicht op de echte consequenties. Ongetwijfeld zullen er geheime bijlagen zijn die de raadsleden vertellen wat de financiële gevolgen zijn van deze reductie.
Een vermindering met 10.000 m2 betekent zonder meer meer een enorme teruggang in opbrengst voor de gemeente. Zelf als de, nu nog onzekere, alternatieve invulling met maatschappelijke functies zoals een gezondheidscentrum door zou gaan, is nog altijd sprake van een stevig verlies omdat die functies per vierkante meter aanmerkelijk minder opbrengen dan winkels.
Het is duidelijk dat het college weinig anders kon dan meegaan met de financiële werkelijkheid van dit moment. Het ooit in 2008 door PvdA-wethouder Bosch en CDA-wethouder Harm Janssen van financiën gesloten contract met ASR-Vesteda was op het moment dat het getekend werd al een fata morgana en de daaropvolgende crisis maakte de situatie niet beter.
Het commentaar van de PvdA-fractie dat de gemeente haar belofte aan de burgers breekt mag dan feitelijk juist zijn, het is wel een staaltje van politiek opportunisme. Het was met name de PvdA die tegen beter weten in jaren lang vol hield dat het allemaal goed ging met Leidsche Rijn, terwijl haar wethouder, achter gesloten deuren, enkele tientallen miljoenen inleverde op het beloofde bruisende centrum. PvdA wethouder Isabella liet daarvoor zelfs, hem onwelgevallige rapporten in zijn la liggen, maar toen deerde het de fractie niet.
Net als bij de tweede fase Stationsgebied, komt ook hier weer de term organische groei naar voren. Een toverformule die de hoop onder woorden brengt dat het misschien nog wel eens beter zal gaan en dat er op termijn dan toch nog wat winkels bij komen. Veel soelaas op de begroting zal dat niet bieden want elk jaar later opleveren betekent renteverlies en dat kan stevig oplopen.
Voor de liefhebbers wordt de komende bestuursrapportage Leidsche Rijn een stuk om eens goed door te vlooien want hoe verdekt ook, ergens zal daarin te vinden moeten zijn wat er gebeurt met het tekort op de grondexploitatie dat door deze knieval voor ASR en Corio zeker niet beter zal worden. De vraag wie dat gaat betalen zullen we terugzien in de voorjaarsnota. Ik vrees dat zoete lieve Gerritje niet vooraan zal staan.