Door Jim Terlingen 

Vandaag trok een van Utrechts leukste hardloopfeesten door de stad: de Singelloop. Een recordaantal lopers, 19.000, deed mee aan de 72e editie van de oudste stratenloop van Nederland.

Iedere deelnemer - in ieder geval die van de 5 en 10 kilometer - kreeg na afloop van zijn/haar/hen loop een medaille. Een mooi uitziende metalen schijf met een flink gewicht, 200 gram. Vijf van die dingen en je hebt een kilo.

Daar wil ik het over hebben, want dit heeft niets te maken met een belangrijk thema in de huidige tijd: duurzaamheid.

Vele hardloopevenementen (Zevenheuvelenloop, marathon van Zwolle, IJsselloop, halve marahon van Haarlem, enzovoort) zijn allang overgestapt naar een medaille van duurzaam materiaal, zoals hout(pulp) of aardappelzetmeel. Er zijn vele tientallen bedrijfjes die dit tegenwoordig maken. 

En hoe makkelijk is het om mensen de optie te geven bij de inschrijving om te kiezen voor géén medaille? Ook dit doen vele andere hardloopevenementen, vaak met een korting op de inschrijfprijs als beloning.

Hallo organisatie... wakker worden!

Volgend jaar is er weer een Singelloop, dan precies 100 jaar na de eerste. Hoe mooi zou het zijn als dit juist dan een duurzame editie wordt?