Ton van den Berg - Gevonden! Het is nog maar een greppeltje, maar archeologen zijn ervan overtuigd dat ze de zijtak van de Romeinse Limesweg richting centrum van Utrecht hebben gevonden. De vondst van het jaar is gedaan in de Merwedekanaalzone aan de Europalaan op de locatie waar voorheen een filiaal van de Praxis stond.

In het rood: de Limesweg tussen Castellum Hoge Woerd (links) en fort Vechten (rechts). In het midden de aftakking naar fort Trajectum in Utrecht-centrum (afbeelding: Erfgoed Utrecht)

Bekend was al jarenlang hoe het traject van de bijna 2000 jaar oude Romeinse weg onderlangs Utrecht liep vanaf Fort Vechten naar Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Daarbij werd het Romeinse fort in Utrecht (Trajectum) genegeerd. Er moest dus een zijtak van deze Limesweg zijn en daarbij werd met veel belangstelling naar de Merwedekanaalzone gekeken. Omdat daar nu veel nieuwbouw plaatsvindt hebben de archeologen de kans om onderzoek te doen wat al snel tot deze bijzondere ontdekking leidde.

Woensdag werd de vondst van de weg door de archeologen Erik Graafstal en Nils Kerkhoven aan de pers getoond. Dat gebeurde vooral aan de hand van materiaal dat op en rond de greppels van de Limesweg is gevonden. Onder meer basaltstenen en resten van dakpannen die gebruikt werden om de weg, die feitelijk een verhoogde dijk van circa 5 meter breed was, te verstevigen. Ook is de punt van een zogeheten balisatapijl gevonden, een pijl die door Romeinse soldaten werd gebruikt.

Een andere vondst is een bronzen onderdeel van een paardentuig. En bijzonder is een haarnaald die door vrouwen werd gebruikt om hun haar of een hoofddeksel mee vast te zetten.

De haarnaald, gevonden in een greppel bij de Limesweg. Foto: Ton van den Berg

De belangrijkste bewijs voor een zijtak van de Limesweg zijn de 2000 jaar oude houten palen in de grond die bij de wegaanleg werden gebruikt en de aanwezigheid van greppels die in noordelijke richting gaan. Die greppels waren onderdeel van de wegaanleg en nodig voor de afwatering.

Een van de gevonden houten palen wordt getoond door archeoloog Erik Graafstal. Nils Kerkhoven kijkt toe. Foto: Ton van den Berg

Omdat er volop gebouwd gaat worden in de Merwedekanaalzone verwachten de archeologen nog meer onderzoek te kunnen doen en de zijtak verder bloot te leggen. Daarna gaat er weer zand overheen en verdwijnt het archeologisch erfgoed onder nieuwe parkeergarages en flatwoningen. Maar dat de nieuwe autoluwe wijk iets bijzonders onder de voeten heeft, dat staat vast met deze Romeinse A1, zoals de arcehologen de Limesweg ook wel liefkozend noemen.

De Limesweg met wachttoren en castellum op de achtergrond. Beeld: Joeri Lefévre.