Zes struikelsteentjes voor joodse bewoners van de Twijnstraat

Gepubliceerd: woensdag 16 april 2025 18:26
Door Jim Terlingen - Vanmiddag werden voor Twijnstraat 16 bis struikelsteentjes geplaatst voor zes joodse slachtoffers: de broers De Vries en het gezin Meiboom-de Vries.
Marcus de Vries (1895-1943)
Izak de Vries (1900-1943)
David Meiboom (1890-1943)
Sara Meiboom-de Vries (1886-1943)
Santje Meiboom (1926-1943)
Rachel Walg-Meiboom (1923-1942)
Korte uitleg over de zes
De vader van Marcus en Izak, Barend de Vries, had jarenlang een slagerij op Twijnstraat 16. In maart 1940, vlak voordat de oorlog in Nederland begon, overleed hij echter op 82-jarige leeftijd. Moeder Rachel was in 1922 al overleden. De broers woonden vanaf dat moment alleen in het bovenhuis. Na het bombardement op Rotterdam in mei kwam hun zus Sara met haar gezin bij hen wonen.
Alle zes zijn vermoord in concentratiekampen (Sobibor en Auschwitz).
Een bijzonder feit: naast hen - op nummer 14 - woont dan het joodse gezin Simons. Zij hebben daar een kleding- en textielzaak. Een kind uit dat gezin is Lies Simons. In februari 2022 werd ontdekt dat zij staat op de iconische foto van Nico Jesse met drie joodse meisjes uit 1942. Dit hele gezin heeft de oorlog overleefd.
Naast de zes steentjes is ook een steen geplaatst met een QR-code. Die verwijst naar deze website. Daarop is onder meer veel mooi achtergrondmateriaal te zien over de twee families, uitgezocht door onderzoekster Doete Regts. Helaas zijn er tot nu geen foto's van de zes bewoners opgedoken.
Vandaag
Er zijn in Utrecht inmiddels al veel struikelsteenplechtigheden geweest. Inclusief de zes steentjes van vandaag liggen nu 247 struikelsteentjes in onze stad. De Nieuws030-lezer weet als geen ander: de ene plechtigheid is de andere niet. Soms zijn ze schraal, soms intiem en sober en soms groots. De bijeenkomst van vanmiddag leek met een programmalengte van anderhalf uur in de laatste categorie te gaan vallen, maar dit viel uiteindeljk mee. Het werd een uur, een mooi uur. Maar wat eerlijk gezegd wel ontbrak was het verhaal van de slachtoffers, de hoofdpersonen.
Er waren ongeveer zeventig aanwezigen. Wereldmuziekkoor De Derde Verdieping zong vier keer. Er waren twee vioolstukken van Naomi van Hessen. Een duet van buurtgenoten. Het kaddisj (joods gebed) door Hans van Herwaarde van de Liberaal Joodse Gemeente. Toespraken van wethouder Susanne Schilderman, van verwanten en van initiatiefnemer Robin van Essen. En natuurlijk de plaatsingen van de steentjes zelf. Huidige bewoners werden daarbij betrokken.
PS. Hier staan al m'n Nieuws030-artikelen over struikelstenen