Neem zelf eens een kijkje in een opvanglocatie voor asielzoekers. Met dat idee organiseren het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) en VluchtelingenWerk tijdens tijdens de jaarlijkse Burendag de Open Azc-dag.

Op zaterdag 28 september zetten tussen 13-16 uur landelijk meer dan 100 locaties hun deuren open. Ook in Utrecht doen locaties mee, waaronder de opvanglocaties in De Meern, aan de Ravellaan en ‘Star Lodge’ aan de Biltsestraatweg.

Veel bewoners van asielzoekerscentra vinden de aandacht tijdens Open Azc-dagen fijn, blijkt uit reacties van vorige jaren.

Uit het persbericht:

Op de Open Azc-dag zie je van dichtbij hoe het leven en werken op een opvanglocatie is. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd op de locaties. Zo kunnen mensen aan de Meentweg 168 in De Meern onder het genot van een drankje en een hapje in gesprek met bewoners en medewerkers die graag meer vertellen over hun dagelijkse activiteiten.

Op de locaties worden verschillende rondleidingen verzorgd, zodat bezoekers kunnen zien hoe de jongeren aan bijvoorbeeld de Ravellaan 1 leven. Daarnaast zijn er sportieve en creatieve activiteiten zoals volleyballen, kunnen kinderen zich laten schminken en mogen bezoekers in de Meern een wandschildering maken waarop ze een wens of gedachte voor de jongeren kunnen achterlaten. Bij ‘Star Lodge’ aan de Biltsestraatweg 92 kunnen bezoekers via een interactieve route ervaren hoe het is om te vluchten uit je eigen land en hun kennis over asiel testen.

Sinds 2015 organiseren COA, IND, DTenV en VluchtelingenWerk op Nationale Burendag de Open Azc-dag. Dat de asielopvang onder druk staat is bekend. Er is een flink tekort aan duurzame opvangplekken waardoor we afhankelijk zijn van veel tijdelijke noodopvang. Maar ook in die hectische omstandigheden maken medewerkers en bewoners er in het dagelijkse leven het beste van. Daarom vinden we het belangrijk om ook dit jaar een Open Dag te organiseren waarbij ontmoetingen met zowel vluchtelingen als de medewerkers die op deze locaties werken centraal staan.

Foto: website COA

Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, krijgt onderdak en begeleiding van het COA tot het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen of Nederland moeten verlaten. IND beslist over asielaanvragen en de Dienst Terugkeer en Vertrek is verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen die terugkeren naar het land van herkomst. VluchtelingenWerk zorgt onder andere voor persoonlijke ondersteuning bij de asielprocedure.