De Utrechtse tekenaar, brilontwerper, fotograaf (ook hier op Nieuws030 onregelmatig te zien) en musicus Kees Wennekendonk is uitverkoren om een officieel portret van oud-burgemeesteer Aleid Wolfsen te maken. Voor de opdracht is 10.000 euro uitgetrokken.

De gemeente maakte de toewijzing dinsdag bekend. In een brief aan de gemeenteraad wordt erop gewezen dat sinds 1903 het gebruik is dat de Utrechtse burgemeester na beëindiging van zijn termijn geportretteerd wordt. Het portret komt te hangen in de portretgalerij in de entree van het Stadhuis.

Tot en met burgemeester Annie Brouwer (1999-2008) werd de opdracht in overleg met de betrokkene verstrekt aan een door een adviescommissie geadviseerde dan wel door de geportretteerde zelf gekozen kunstenaar.

Daar kwam dit jaar verandering in omdat de gemeenteraad koos voor een open procedure waarin Utrechtse kunstenaars konden meedingen naar de portretopdracht. Het totaal beschikbare budget voor procedure en opdracht werd vastgesteld op € 10.000.

In de gevolgde procedure werden in de gemeente Utrecht woonachtige professionele kunstenaars via de gemeentelijke website en berichtgeving in de pers uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de uitvoering van het portret.

Om in aanmerking te komen voor selectie werden kunstenaars verzocht een schets dan wel schetsen, vergezeld door een voorstel tot uitwerking en representatieve voorbeelden van eerder werk voor te leggen aan de jury. Wolfsen heeft in mei zelfs nog een dag lang geposeerd.

De jury bestond uit Jules v.d. Vijver (Voorzitter College van Bestuur van de HKU), Jesper Rijpma (voormalig Raadslid voor de VVD in de gemeenteraad Utrecht) en de heer Wolfsen zelf.

In juni koos de jury uit de inzendingen twee kandidaten voor een gesprek met de oud-burgemeester. En op basis daarvan maakte Wolfsen zelf de definitieve keuze voor Kees Wennekendonk. Hij krijgt nu de opdracht tot het vervaardigen van het portret; schetsen en voorstellen tot uitwerking van alle kandidaten zullen begin 2015 in het Stadhuis geëxposeerd worden.

Volgens de gemeente is met Wennekendonk een goede keuze gemaakt want in de brief aan de raad staat te lezen dat de Utrechters "een markant en waardig staatsieportret tegemoet kunnen zien".

-

Hoe werkt de kunstenaar Kees Wennekendonk? Kijk hier hoe hij een portret tekent van de zanger Bertolf. Bertolf zingt Here I am. Het is een zogeheten ime-lapse, maar in werkelijkheid duurde het maken twee weken.