Dat zijn nog eens cadeautjes. Het Museum Catharijneconvent heeft van de familie De Wijkerslooth de Weerdesteijn een schilderij gekregen dat in 1629 gemaakt is door Lambert Jacobsz die in die tijd vooral in Leeuwarden werkte.

Het Catharijneconvent maakte de schenking dinsdag bekend en zegt heel blij te zijn met het schilderij omdat het gemaakt is door een 'pre-Rembrandtist'. Deze voorganger van Rembrandt maakte veel bijbelschilderkunst waaronder deze "De verkoop van Jozef".

Het museum aan de Lange Nieuwstraat bezit al meer werk van Jacobsz en andere pre-Rembrandtisten zoals Pieter Lastman en Nicolaes Moeyaert.

Het museum laat ook weten dat schilderijen van Lambert Jacobsz steeds populairder worden. Dat is dan een mooie bijkomstigheid. Volgens het Catharijneconvent kent zijn oeuvre drie groepen: grootfigurige bijbelvoorstellingen zoals Jacob herkent het bebloede kleed van Jozef; afzonderlijke voorstellingen van bijbelse figuren 'ten halve lijve' en kleinfigurige bijbelvoorstellingen, zoals De verkoop van Jozef. Van deze laatste had het museum nog nog geen voorbeeld in de collectie.

Jacob herkent het bebloede kleed van Jozef. Foto: Catharijneconvent

Lambert Jacobsz was niet alleen schilder, hij kon als doopsgezind voorganger ook heel goed preken. Volgens het museum was zijn loopbaan nauw verbonden met de doopsgezinde gemeenschap in Nederland.

Wat de waarde van het schilderij is, dat is niet bekendgemaakt. De familie De Wijkerslooth de Weerdesteijn schenkt het schilderij, zegt het museum, omdat het volgens hen past in de museumcollectie. Het is nu te zien in de vaste presentatie van het Catharijneconvent.