Door Jim Terlingen - Aanstaande vrijdag (25 oktober) worden struikelsteentjes geplaatst voor drie voormalige joodse bewoners van de Willem Arntszkade. Siegmond Noach, Dientje Noach-Bino en hun dochter Lygia Noach woonden daar op nummer 35 bis.

Alledrie zijn ze in concentratiekampen vermoord. Siegmond en Dientje in Auschwitz en Lygia in Sobibor. Op de foto hierboven zijn ze te zien, tezamen met dochter Erica die in 1939 op 25-jarige leeftijd overleed aan een longonsteking.

Hun verhaal (in het kort)
Sinds september 1922 verhuist het gezin Noach van Amsterdam naar de bovenwoning aan de Willem Arntszkade. Vader Siegmond werkt bij de Spoorwegen. Van huis naar zijn werkplek in de net nieuwe Inktpot is hij op de fiets acht minuten onderweg.

In 1938 verhuist dochter Lygia terug naar Amsterdam. Ze is dan 26 jaar oud en gaat werken bij een leerhandel als stenotypiste. Ze woont in bij haar opa Hartog Lindeman, de stiefvader van haar vader, op de Van Woustraat.

Op 1 maart 1941, na 42 jaar in dienst te zijn geweest bij de NS, wordt Siegmond als joods personeelslid ontslagen op last van de Duitsers.

Eind augustus 1942 geven Siegmond en Dientje gehoor aan de oproep tot deportatie. Vlak voordat een bus ze komt ophalen om ze te vervoeren naar het Maliebaanstation, nemen ze afscheid van hun onderburen, de familie Spelde.

Ze geven hen een paar spulletjes in bewaring: het gezinsportret (zie boven), een jaartijdlichtkalender van hun dochter Erica en een theekistje. Vanuit Westerbork worden ze vrijwel direct doorgestuurd naar de plek waar ze meteen worden vergast.

In Amsterdam is Lygia gaan werken als leerling-verpleegster in het Nederlandsch Israëlitisch Ziekenhuis aan de Nieuwe Keizersgracht. Door deze functie hoeft ze een poos niet te melden voor 'de werkverruiming in het oosten', zoals de nazi's de deportaties noemen. 

Er worden daar echter regelmatig patiënten of personeelsleden geselecteerd voor deportatie. In juli 1943 is het voor Lygia zover. De 6e komt ze aan in Westerbork. Een week later wordt ze gedeporteerd naar Sobibor, waar ze direct na aankomst wordt vermoord.

De steentjes die vrijdag geplaatst worden. Foto: Doete Regts

De plechtigheid

Aanstaande vrijdag gaat om 11 uur voor Willem Arntszkade 35 bis ook een familielid van de Noachs spreken, Jos van Klaveren. Zijn oma was een zus van Siegmond. Jos (1941) zat zelf als kind ondergedoken in Oog in Al. Zijn directe familie in Amsterdam werd verraden, gedeporteerd en vermoord.

   
(Met grote dank aan Doete Regts voor het uitzoekwerk en het aanleveren van het beeldmateriaal)