Door onze redactie - De partij Utrecht Solidair gaat deze week in de Utrechtse gemeenteraad vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van de vele fouten die gemaakt zijn rond de straatnamen van verzetsstrijdsters in de buurt De Nieuwe Defensie.

Raadslid Yvonne Hessel noemt hetgeen Nieuws030 afgelopen week aan het licht heeft gebracht “een blamage van de gemeente bij het eerbetoon aan onze verzetsstrijdsters”. Zij wil onder meer dat het college uitzoekt hoe deze fouten zijn ontstaan.

Het is niet te snappen dat de zes leden van de straatnamencommissie, die zelfs een externe deskundige raadpleegden in verband met de gevoeligheid van het onderwerp, deze fouten hebben laten ontstaan.

Yvonne Hessel van Utrecht Solidair. Foto: gemeente UtrechtHessel wil van het college de garantie dat alles wordt verbeterd. Ook maakt ze er een punt dat er niet alert is gereageerd toen er eerder een melding was over fouten. Na het collegebesluit over de specifieke straatnamen, kwam er bij de gemeente in 2021 een melding binnen over fouten. 

Verzetsstrijdster Mien Temming stond tot dan genoemd als ‘Wil Temming’ en de naam 'Utrechts Kindercomitéstraat' had zelfs twee spelfouten. “Deze blunders zijn destijds hersteld, maar hebben blijkbaar niet geleid tot een extra controle. Dat vind ik zorgelijk”, aldus Hessel.

Het vragenuur waarin Utrecht Solidair de vragen gaat stellen is aanstaande donderdag tussen 17-18 uur. Zie hier de vragen. De verantwoordelijk wethouder zal direct op de vragen antwoorden.

Het vragenuur is live te volgen via https://gemeenteutrecht.connectedviews.nl/HomeCityCouncil/gemeente_utrecht?lang=nl