Vondst Romeinse brug kers op de taart
Gepubliceerd: vrijdag 12 oktober 2018 14:46
Glunderend en bijna joelend van plezier staan de Utrechtse archeologen bij de nieuwste vondst in de wijk Leidsche Rijn. En er is reden om te glunderen want deze week werden resten van een heuse bijna 2000 jaar oude brug in de klei van de wijk Rijnvliet gevonden.
Een primeur voor Utrecht is het niet want 20 jaar geleden, zo'n beetje bij de start van de nieuwe stadswijk werd in Veldhuizen ook een zogeheten paaljukburg ontdekt. De houten palen die daarbij werden opgegraven zijn toen allemaal gebruikt voor onderzoek. Het idee is nu de gevonden palen zoveel als mogelijk, na onderzoek, te conserveren zodat ze bewaard blijven.
Het is volgens de Utrechtse archeologen niet mogelijk om de resten van de brug bij de locatie zelf te bewaren. De bulldozers rukken op richting de vindplaats voor nieuwbouw van woningen op deze plek.
De resten van de brug zijn gevonden in een weiland net achter de geluidswal van de A2 en bij sportpark Rijnvliet in de nieuwbouwwijk Rijnvliet (voorheen Strijkviertel). Daar werd vorige maand, net achter de Metaal Kathedraal, ook al een stuk Romeinse weg blootgelegd. Dat er ook een brug op dit deel van het traject zat is een grote verrassing en voelt als een kers op de taart.
De brug ligt enkele honderden meters verderop precies in het verlengde van die weg die in de Romeinse tijd (vanaf circa het jaar 40) leidde van het romeinse Fort Vechten bij Bunnik naar het romeinse castellum Hoge Woerd in De Meern.
De brug is aangelegd om de grensweg over een zijriviertje van de Rijn te leiden. Alle zestien eikenhouten brugpijlers zijn bewaard gebleven.
Het gaat om een ‘paaljukbrug’, gedragen door een rooster van vier bij vier palen en 5,20 m breed – precies 18 Romeinse voeten. Ook de twee landhoofden waar de brug op uitkwam zijn voor een deel bewaard. Opvallend is volgens de archeologen het gebruik van basaltbrokken uit de buurt van Bonn om de landhoofden te beschermen tegen erosie.
Het materiaalgebruik wijst erop dat de brug kan zijn gebouwd tijdens een van de grote bouwcampagnes langs de Romeinse grens (limes) in het jaar 100 of 125.
Zaterdag 13 oktober zijn de resten van de brug voor het publiek te zien, maar daar moeten wel entreekaarten voor worden aangeschaft. Info via de website van castellum Hoge Woerd.