Door Jim Terlingen - Woensdagochtend 30 oktober zijn voor het adres Bergstaat 6 in Wijk C drie struikelsteentjes onthuld met namen van in de oorlog vermoorde joodse mensen. Het zijn de namen van de ouders en de oudste zus van de Utrechtse huisarts Bram Querido (1911-1999), die bekendheid kreeg als sportarts bij FC Utrecht.

Zijn ouders zijn Levie Querido (1882-1943, Sobibor) en Roosje Querido-Lever (1881-1943, Auschwitz). Brams oudste zus was Sara Hilversum-Querido (1905-1943, Sobibor). Zijn andere zus Judith (1906-1994) overleefde de oorlog, net als Bram.

De struikelstenen. Foto: Ton van den Berg

Eerdere plaatsing

Op zondag 6 oktober j.l. werden de drie steentjes geplaatst in het wegdek nabij de Nieuwe Daalstraat. Corrie Huiding, die al jaren tijdens de Open Joodse Huizen-route in haar huis op Bergstraat 6 vertelt over de oorlogsgeschiedenis van familie Querido, zag echter dat deze locatie niet juist was. Het huis waarin een deel van het gezin Querido woonde – en dat inmiddels afgebroken is - stond een eind verderop. 

Huiding nam contact op met nabestaanden van de vermoorde familieleden en gezamenlijk kwamen ze op het idee om de struikelsteentjes te leggen op de plek waar het hele gezin nog bij elkaar woonde: op Bergstraat 6. Hun plan werd direct akkoord bevonden door de gemeente Utrecht en de werkgroep die in onze stad de plaatsing van de ‘Stolpersteine’ coördineert. 

Familie

De in 1936 geboren dochter van Sara, Roos Jongejan-Hilversum, is geweldig blij met het initiatief van Corrie Huiding. De 83-jarige vrouw, die nog levendige herinneringen heeft aan haar moeder en grootouders, onthulde samen met Corrie Huiding de steentjes. Ook andere familieleden van de Querido’s waren aanwezig.

De vrouwelijke rabbijn Navah-Tehila Livingstone zei het ‘kaddisj’, een van de belangrijkste gebeden in de joodse liturgie, en theatermaakster Marlies Hautvast zong het lied ‘De jidden van wijk C’ dat in 2015 geschreven is door Jos Bours.

Marlies Hautvast. Foto: Ton van den Berg

Struikelsteentjes

Struikelsteentjes (in het Duits ‘Stolpersteine’) zijn stenen met messing plaatjes waarop namen staan van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Ze zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Je struikelt erover op straat, met je hoofd en je hart.