Ze hebben hem, de Utrechtse serieverkrachter. De politie heeft een 51-jarige man aangehouden die verdacht wordt van zes verkrachtingen en elf pogingen daartoe. DNA-sporen hebben naar zijn aanhouding geleid. 

Bijna twintig jaar geleden maakte de serieverkrachter zijn eerste slachtoffers. In totaal verkrachtte hij in 1995 en 1996 en in 2001 zes vrouwen. Bij drie van die verkrachtingen, twee in 1995, en één in 2001, zijn DNA-sporen achter gebleven en die komen nu overeen met het DNA van de verdachte.

Die verdachte is een 51-jarige man uit de regio Utrecht. Waar in Utrecht wil de politie niet zeggen. Wel werd verteld dat hij zelf geen bekentenis heeft gedaan en zich beroept op zijn zwijgrecht. Volgens De Telegraaf en RTV-Utrecht gaat het om een inwoner van Nieuwegein met de naam Gerard T.

Dat de man tegen de lamp liep is het gevolg van een arrestatie eerder dit jaar waarbij de man gepakt werd voor fietsendiefstal. De verdachte werd daarvoor veroordeeld en op grond daarvan moest hij DNA afstaan voor nader onderzoek. Hieruit bleek de overeenkomst met de verkrachtingen in de zaak van de serieverkrachter.

Volgens de politie en justitie is de man, net als 2600 anderen, al eens in beeld geweest bij het onderzoek naar de serieverkrachter. In die tijd weigerde hij om DNA af te staan en hij kon daar toen ook niet toe verplicht worden. De wet staan sinds 2010 toe dat mensen die veroordeeld zijn DNA moeten af staan.

De politie had de 51-jarige ook al eens gearresteerd inzake geweldpleging, maar toen is het niet tot een veroordeling gekomen.

Of de verdachte nu ook lijkt op de beruchte compositiefoto en het profiel dat er van hem was: een vadsige blonde man, dat gaat de politie nog onderzoeken aan de hand van foto's die ze van hem hopen te vinden toen hij 20 jaar jonger was.

De politie kreeg dinsdag van het Nederlands Forensisch Instituut de mededeling dat er een 'hit' was op de drie verkrachtingszaken. Een dag later, woensdagavond, werd de 51-jarige aangehouden. Over de wijze waarop dat is gebeurd doet de politie ook geen mededelingen.