De Utrechtse filmmaker Willem van Batenburg is op 82-jarige leeftijd is overleden. Hij was al enige tijd ziek. De uitvaart heeft inmiddels in kleine kring plaatsgevonden.

Niet veel mensen zullen de naam van Van Batenburg kennen, maar de Utrechter had een bijzonder verhaal. Willem van Batenburg (1941) was namelijk actief als erotisch speelfilmmaker (Pruimenbloesem'n Schot in de roos, naast tweeëntwintig korte films) en als schrijver van erotische literatuur (in boeken als Lustige streken, De condoomvertellingen, Zomerzoet en De gieter van de genieter). Daarnaast verzamelde hij erotische literatuur. Ook stelde hij de website bibliotheca-erotica samen.

Volgens filmhistoricus Lex Veerkamp is de liefde voor de film bij Willem van Batenburg aangewakkerd door tientallen Russische films, waar hij met zijn ouders mee naar toe werd genomen, en honderden westerns die in de Utrechtse buurtbioscoop Olympia werden vertoond.

Zijn grote filmhelden waren, opmerkelijk genoeg, de regisseurs Ingmar Bergman en Sam Peckinpah, laatstgenoemde met name door zijn westerns. In 1979 was hij een van de drie prijswinnaars van de scenariowedstrijd van het Tuschinski-concern. 

Nadat hij werd afgewezen bij de filmacademie, begon hij in 1967 als bedrijfsleider in de Utrechtse bioscoop Palace, waar naast actiefilms en westerns ook erotische films werden vertoond. Na korte tijd ontstond het idee om zelf in dit genre films te maken, zo slecht waren, volgens hem, de films die er draaiden. Pruimenbloesem (1982) en ’n Schot in de roos (1983) trokken allebei tweehonderdduizend bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. Pruimenbloesem staat nog steeds bekend als de eerste echte lange Nederlandse pornofilm.

Vertoning van Pruimenbloesem in de Palace in april 1982 trok nog de nodige aandacht want protesterende vrouwen wierpen toen stinkbommen in de bioscoop.

Berichten in het UN op 23 april 1982

Nadat de ziekte aids zijn intrede in de samenleving maakte, besloot Van Batenburg uit veiligheidsoverwegingen per direct te stoppen met het maken van erotische films.

In 2006 publiceerde hij bij Uitgeverij Aspekt zijn autobiografie Het komt allemaal weer omhoog – De memoires van een erotisch filmmaker.

Zijn collectie erotische literatuur heeft hij in 2014 geschonken aan de Universiteit van Amsterdam, waar het deel uitmaakt van de ‘Bijzondere collecties’. Zijn lange speelfilms, die beschouwd worden als onderdeel van de Nederlandse filmcultuur, zijn ondergebracht bij Eye Filmmuseum.

(Bron: persbericht Lex Veerkamp)
   

PS. Op Youtube is een Eye-filmpje uit 2017 te zien (2 min 32) met onder meer een interview met Van Batenburg (hier zit wel een leeftijdsbeperking op).

Willem van Batenburg in 2017 (schermprint uit het Eye-filmpje)