Goed nieuws! Je zou zeggen van wel, want de gemeente stelt vanaf 2015 via een Lokaal Economisch Fonds (LEF) jaarlijks 2 miljoen euro beschikbaar aan Utrechtse ondernemers. Niet om zomaar lekker op te maken, er moeten wel banen voor gecreëerd worden.

Wie tussen 2015 en 2019 een initatief voor extra werkgelegenheid neemt kan in die periode bij de gemeente aankloppen voor steun. Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) verwacht zo in vier jaar tijd 1750 nieuwe banen en 500 nieuwe stage- of leerwerkplekken mogelijk te maken. 

LEF is er volgens de wethouder voor organisaties met lef, maar het heeft een politieke start want het komt voort uit het coalitieakkoord 'Utrecht maken we samen’ en is bedoeld als aanjager van de Utrechtse economie.

“Het LEF is er voor bedrijven, sociaal ondernemers en organisaties die durven", zegt de wethouder in een persbericht. "Door hun creatieve en innovatieve ideeën te belonen, zorgen we samen voor meer werk. Zo werken we samen aan de laagste werkloosheid van Nederland.”

In een bijzinnetje laat de wethouder ook nog weten dat het de mbitie is om 'een aanmerkelijk deel van het fonds beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'. Een breed begrip tegenwoordig want werden tot voor kort hier mensen met een verstandelijke of fysieke beperking tot gerekend, nu kunnen daar ook vijftig plussers in het algemeen toe worden gerekend want veel werkzoekenden in die leeftijd komen moeilijk aan een baan.

Aan het LEF zitten wel de nodige voorwaarden. Zo mag de hoogte van de aangevraagde financiering maximaal de helft bedragen van de totale kosten van het initiatief. De financiering is eenmalig en wordt alleen toegekend aan projecten die uiterlijk in 2020 worden afgerond. Een belangrijke voorwaarde is dat het project waarvoor de aanvraag wordt ingediend ook door een andere partij wordt gefinancierd.

Volgens Kreijkamp is LEF een flexibele regeling met veel ruimte voor actuele trends en kansen. "Het LEF is specifiek gericht op startende en groeiende bedrijven in het MKB en op bedrijven die investeringskansen zien. Ook samenwerkende organisaties kunnen een aanvraag indienen."

Volgens de wethouder is Utrecht de eerste gemeente in Nederland met een dergelijk fonds voor ondernemers om banen te creëren. Dat is misschien wel zo, maar of het ook echt tot vaste banen gaat leiden kan nog niemand verzekeren. De gemeente gaat de initiatieven dan ook jaarlijks evalueren op z'n effectiviteit. 

LEF-subsidie kan worden aangevraagd via www.utrecht.nl/subsidie