Utrecht heeft uniek groot schaakspel
Gepubliceerd: zaterdag 18 juli 2020 13:54
Door Jim Terlingen - Grote schaakspelen zijn er op meerdere plekken in Nederland, met die op het Max Euweplein in Amsterdam natuurlijk als lichtend voorbeeld. Maar een spel met de Domtoren als koning heeft nog niemand.
Het grote Utrecht Schaakspel is vanmiddag feestelijk ingewijd op het plein voor de ingang van het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat, alias de voormalige Paulusabdij en alias de oude rechtbank.
Naast de Domtoren zijn ook de andere bijzondere speelstukken. Ze zijn overigens allemaal van hout en de grootste stukken komen tot aan je knie. De 16e-eeuwse verzetsheldin Trijn van Leemput is de koningin, paus Adrianus de loper, Sint Maarten het paard en de Watertoren …u raadt het al, als toren. Het geheel wordt aangevuld met Nijntjes (pionnen).
Peperbus
Met het Utrechtse schaakspel kan buiten worden gespeeld gedurende de openingstijden van het Utrechts Archief. Met 10 euro borg krijgen de spelers binnen een code waarmee ze het spel uit de 'peperbus' kunnen halen die buiten op het plein staat.
Van Schie
De grote schaakstukken komen overeen met de variant die oud-VVD-raadslid Van Schie in 2018 maakte. Bij zijn afscheid - hij vertrok richting provincie - maakte hij een eerste, kleine versie van dit Utrecht schaakspel. “Ik vond het leuk om iets maken dat verbonden is met de stad en met de geschiedenis”, aldus van Schie.
Er zijn toen 150 kleine schaakspellen gemaakt, vijftig om weg te geven en honderd voor de verkoop. Dit laatste lukte binnen een dag, waarna de opbrengst, 4330 euro, werd gegeven aan de Stichting Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Inwijding
Van Schie speelde het eerste potje op het schaakbord tegen Ingmar Heytze. Heytze speelde met wit, opende met E2-E4, speelde druist, negeerde een remise-aanbod... en verloor.
Zowel de winnaar als de verliezer waren erg te spreken over het spel. "Het is wel zo dat Trijn van Leemput veel aandacht trekt, dat wel", aldus Van Schie.
Crowdfunding
Dit grote, openbare schaakspel is via een crowdfundingsactie bij elkaar gespaard. Organisaties en bewoners adopteerden via voordekunst.nl een schaakstuk of schaakvlak en brachten zo 14.000 euro bij elkaar. Als tegenprestatie zijn op de schaakstukken en schaakvlakken hun namen vereeuwigd. Een domtoren kostte 500 euro, nijntje 200 euro en een schaakvlak 50 euro.