Het Museum Catharijneconvent onthulde donderdag een uiterst kostbare sculptuur van de bijbelse figuur Petrus. Het kunststuk is onlangs door het museum verworven.

De onthulling vond plaats in een nieuwe tentoonstellingsruimte voor de topstukken van het museum, de Catharinazaal.

Het Petrusbeeld is vervaardigd rond 1410-1420 in het atelier van Claux de Werve. Deze Haarlemse beeldhouwer was volgens het persbericht van het museum werkzaam aan het Bourgondische hof in Dijon.

De werkwijze en stijl van De Werve hebben grote invloed gehad op de Nederlandse beeldhouwkunst van de vijftiende en vroege zestiende eeuw. Het beeld is representatief voor een nieuwe realistische stijl, die ontstond als reactie op de Internationale Gotiek. Het is niet alleen een belangrijke aanwinst, maar ook het eerste exemplaar van zijn soort in de Collectie Nederland, aldus het museum.

Het beeld is waarschijnlijk afkomstig van een altaar uit de cisterciënzerabdij in Theuley. Dit altaar werd vermoedelijk ontmanteld bij de afbraak van de abdij in 1800, waarna onderdelen op drift raakten. Er zijn achttien figuren uit het retabel bewaard gebleven. Hiervan bevinden zich exemplaren in Musée de Cluny en Musée du Louvre in Parijs en in particulier bezit.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Petrus een van de mooiste bewaard gebleven figuren van het Mariaretabel is, niet alleen vanwege de staat van de deels originele polychromie, maar ook door de stilistische en ambachtelijke kwaliteit.

Rond het kostbare beeld is extra bewaking geplaatst. Foto: Ton van den Berg

Voor het museum is het Petrusbeeld extra van belang omdat het een schakel vormt in de collectie tussen de vroeg Middeleeuwse beelden en de beeldhouwkunst uit het tweede en derde kwart van de vijftiende eeuw. De verwerving van de Petrus maakt het mogelijk om de stilistische ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst van circa 1200 tot omstreeks 1500 voor het publiek inzichtelijk maken.

De Catharinazaal. |Foto: M.C.

Topstukkenzaal

Het Petrusbeeld heeft een belangrijke plaats in de Catharinazaal gekregen. Bezoekers maken hier kennis met topstukken van het museum die het heden en verleden van het christendom illustreren, zoals de Man van Smarten van Geertgen tot Sint-Jans en vroeg-christelijke voorwerpen als de hamer van Sint-Maarten en de Lebuinuscodex.

De aankoop van het beeld, kosten 4 ton, werd mogelijk door schenkingen van diverse fondsen, de BankGiro-loterij en de Vrienden van het Museum Catharijneconvent.