Door Zita Eijzenbach - Van vrijdag 16 tot zondag 18  oktober vindt de 21ste editie van het Bockbierfestival plaats op het Ledig Erf. Los van het soms ongure herfstweer, is het ieder jaar weer een mooi feest vol muziek, verhalen en donker bier. Sinds het afgelopen Lentebockfestival, wordt het evenement echter overschaduwd door donkere, herfstachtige wolken.

“Het leek op een uit de hand gelopen Koningsdag”, zegt Robin van Essen. De voorzitter van Buurtcomité Twijnstraat heeft slechte herinneringen aan het Lentebockfestival begin april en nu er weer een Bockbierfestival aan zit te komen is hij ongerust.

Ook in april duurde het festijn drie dagen en trok het duizenden bezoekers. Een ‘zuipfeest’ was het volgens het buurtcomité. Van Essen: “Het plein en de omliggende straten lagen vol afval, er werd overal op straat geplast en buurtbewoners konden door de mensenmassa niet eens hun eigen voordeur bereiken! De volgende dag werd het afval pas op hopen geveegd, maar voordat de gemeentelijke reinigingsdienst het afval kwam ophalen, waren we een paar dagen verder.”

Ondanks de slechte ervaringen zegt Van Essen wel open te staan voor de komende herfsteditie met veel bockbieren en veel muziek. “Ik hoop echt dat het tijdens het Bockbierfestival in oktober beter gaat, maar we hebben werkelijk geen idee wat we moeten verwachten. Verplaatsing naar het plein bij de Nicolaaskerk zou wellicht een oplossing zijn; hier zijn veel minder omwonenden en het terrein - grenzend aan de Singel - is gemakkelijk af te sluiten. 
Het festival hoeft van het buurtcomité niet weg, maar het moet wel beter georganiseerd worden dan de afgelopen editie.” 

In een reactie zegt Sanne Bijlsma van evenementenbureau Kalipso (dat namens de horeca op het Ledig Erf het festival organiseert) dat de problematiek helemaal uit zijn verband is getrokken is toen het buurtcomité in april de media opzocht. “Ik betreur het dat het festival die negatieve lading heeft; ik leg de nadruk liever op een leuk festival met optredens en lekker bier.”

Bijlsma ontkent niet dat er problemen waren. Hij zegt dan ook uitgebreid overleg met het buurtcomité te hebben gehad na het Lentebockfestival. “We hebben gelet op de kritiek en de klachten aangehoord en behandeld.”

Van Essen heeft inmiddels gesproken met Mr. Smakers, Eetcafe de Poort en Sjef Stelling van het Louis Hartlooper Complex. Van een ‘uitgebreid overleg’ met Bijlsma kan hij zich niets herinneren.
“Misschien duidt Bijlsma op het evaluatiegesprek met de gemeente, café Ledig Erf, Bijlsma en mijzelf. Er zijn toen geen afspraken gemaakt en we weten dus niet wat Bijlsma gaat doen met onze aanbevelingen, noch wat de gemeente Utrecht overneemt in de verlening van de vergunning.” 

“Er is heel veel veranderd”, vertelt Bijlsma. “Er worden meer afvalbakken en meer plaskruizen geplaatst en er zullen minder mensen toegelaten worden op het terrein. Als het vol is, wordt het afgesloten met hekken.” Wat betreft het afval in de omgeving zegt Bijlsma: “Als de ondernemer verderop in de straat pizza’s en bierflesjes verkoopt aan de bezoekers van het Bockbierfestival, is dat niet mijn afval. Het is dus niet mijn verantwoordelijkheid om dat op te ruimen.”

De gemeente Utrecht laat weten dat de vergunning van het Bockbierfestival geen maximumaantal bezoekers voorschrijft, maar dat het terrein wordt afgesloten ‘zodra daar de noodzaak toe is’. Over het exacte aantal mensen dat wordt toegelaten - en hoeveel dat er minder zijn dan tijdens de vorige editie - en wanneer het terrein ‘vol’ is, doen Bijlsma en gemeente geen uitspraken.

Overvolle prullenbakken en bergen afval op de grond. Foto: Robin van Essen

Eigen consumptie

In de huisregels van het festival is opgenomen dat het meebrengen van eigen consumpties verboden is. Van Essen zegt dat deze regel niet gehandhaafd wordt. “Ik trof zelfs bezoekers die bij de Albert Heijn een krat bier hadden gehaald - dat kost natuurlijk veel minder - en die dat op het terrein aan het nuttigen waren. Het feest is begonnen als een gezellig lokaal festivalletje, maar inmiddels is het een ‘we-willen-zoveel-mogelijk-bier-feest’ geworden.”

Met betrekking tot de handhaving, laat organisator Bijlsma weten: “Als het nodig is, worden er tassen gecontroleerd bij bezoekers die het terrein op willen.” Wanneer die controle ‘nodig’ is, zegt Bijlsma niet; niet ‘iedere’ tas wordt gecontroleerd bij de toegang, maar ook niet ‘geen enkele’ tas.

Sociaal-wenselijke antwoorden

Van Essen ergert zich aan deze - volgens hem - ‘nietszeggende woorden’. 
“Op papier lijkt het allemaal fantastisch, maar in de praktijk werkt het helemaal niet! Het zijn fijne open en sociaal-wenselijke antwoorden: ‘Als het nodig is, dan zullen we daartoe handelen’, maar er wordt niet aangegeven wanneer dat het geval is en waar die handelingen dan uit bestaan!”