Stedelijke onderscheiding voor Leonoor Saraber
Gepubliceerd: dinsdag 3 september 2024 19:00
Het is niet niks, 50 jaar beheerder van het monumentale Evert Zoudenbalch Huis. In 1974 nam Leonoor Saraber die taak op zich en is die tot op de dag van vandaag blijven uitvoeren. Ze is nu in de tachtig en nog niet van plan te stoppen.
Maandag 2 september kreeg Leonoor Saraber de Speld van de Stad voor haar levenswerk uit handen van loco-burgemeester Rachel Streefland.
Tot 1963 fungeerde het stadskasteel aan de Nieuwegracht 98 als weeshuis. Nadat het weeshuis ophield te bestaan ging stichting Het Evert Zoudenbalch Huis verder als vermogensfonds waarvan de middelen bestemd zijn voor jongeren uit de stad die in nood verkeren. Het huis werd verhuurd aan instellingen die met jongeren werken en in de bovenruimtes gingen vrouwelijke studenten wonen.
In mei 1965 was Leonoor Saraber een van die studentes en zij kon in 1974 de rol van beheerder overnemen. Dit was en is een vrijwilligersfunctie maar Saraber kreeg wel de gelegenheid in het bijbehorende beheerdershuis te gaan wonen. Later woonde ze daar met man en kinderen.
Nog steeds is Saraber contactpersoon voor de organisaties die de begane grond huren. Ze regelt verder vakmensen als er herstelwerkzaamheden nodig zijn en verzorgt de vergaderingen en diners van de stichting, die de binnengekomen hulpaanvragen beoordelen. Ook treedt ze op als contactpersoon voor leveranciers, passanten en buurtgenoten.
Als hospita voor de 15 studentes die een kamer in het huis huren, is zij een aanspreekpunt voor praktische zaken, maar vooral ook een vertrouwenspersoon waarop iedereen kan rekenen. In de afgelopen 50 jaar heeft zij honderden studentes voorzien van advies en steun.
Het Evert Zoudenbalch Huis aan de Nieuwegracht moet niet verward worden met het Huis Zoudenbalch in de Donkerstraat. Dat pand draagt die naam omdat het de woonplek was van Evert Zoudenbalch die in de 15e eeuw een weeshuis oprichtte op het Vredenburg, later was dit tot 1928 gevestigd in het pand aan de Oudegracht dat wij later als poptempel Tivoli leerden kennen.
Bron: persbericht gemeente Utrecht en stichting Het Evert Zoudenbalch Huis.