Stadsspeld voor singelpleiter Ben Nijssen
Gepubliceerd: maandag 22 juni 2020 15:14
Op het Stadskantoor kennen ze Ben Nijssen op de juridische afdeling heel goed. Tientallen keren stapte de Wijk C'er namens diverse belangengroepen naar de rechter om de gemeente erop te wijzen dat ze fout zaten als het ging om het kappen van bomen, de metingen van fijnstof en de overlast door de horeca. Procedures die door de gedegen dossierkennis van Nijssen vaak werden gewonnen.
Maar ze kennen op het Stadskantoor de 71-jarige ook van zijn jarenlange inzet voor vergroening van de singels, zijn betrokkenheid bij het aanpakken van verkeersproblemen in en rond de binnenstad enzovoort, enzovoort.
Het is daarom ook niet zo gek dat het tijd werd voor een onderscheiding in de vorm van de Speld van de stad Utrecht die hij donderdag 19 juni mocht ontvangen. De uitreiking gebeurde door burgemeester Van Zanen die nog wel even fijntjes zei: "Wij kijken allebei met een eigen perspectief tegen de stad aan". Want dat is waar, Van Zanen lag ook vaak onder het vuur van Nijssen, met name in de tijd nog dat deze wethouder was en in het Cityproject (toen eind jaren negentig de eerste plannen ontstonden voor de aanpak van het Stationsgebied) er in Wijk C op het Paardenveld een 80 meter hoge flat stond gepland.
Waar Van Zanen en Nijssen elkaar uiteindelijk wel in hebben kunnen vinden is de terugkeer van het water in de singel op dat stukje snelweg bij Hoog Catharijne en het stuk langs de Weerdsingel (Van Zanen heeft dat laatste stuk nog samen met Anton Geesink geopend in 2001). Het was Nijssen die al vanaf de jaren '80 erop heeft gehamerd dat de singel weer in zijn oude structuur hersteld moest worden. Hij zette de initiatiefgroep 'Utrecht weer omsingeld' op. Meer dan 30 jaar geleden leek dat een onhaalbare zaak, maar dit jaar wordt het dan werkelijkheid. Zijn vrouw noemt hem niet voor niets 'een bijtertje'.
In aanbevelingen om Nijssen een Stadsspeld te geven (hij zou een koninklijke weigeren) wordt voor zijn doorzettingsvermogen en vasthoudendheid meermaals verwezen naar het feit dat hij woont in het grachtenpand waar honderden jaren terug de legendarische Trijn van Leemput heeft gewoond, de vrouw die het opnam voor Utrecht door de Spaanse dwangburcht Vredenburg af te breken. De drager van de speld moet daar om lachen: "Zij heeft meerdere huizen gehad in de stad en het is helemaal niet zeker dat zij in mijn huis gewoond heeft."
Eigenlijk was de uitreiking van de Stadsspeld aan Nijssen gepland in september als het rondje singel weer echt helemaal open is, maar corona gooit ook dit feestje in duigen en het vertrek van Van Zanen bespoedigde dat hij de speld nu al kreeg. Overigens niet alleen dus voor de terugkeer van het water en zijn activiteiten voor schonere lucht en het groen, maar ook als degene die zorgde voor het Nijntjepleintje en betrokken was bij de ecologische trap achter het Centraal Museum, En voor het al meer dan 25 jaar voorzitter van het Wijk C-komitee en..., ach, waar was en is hij niet bij betrokken.