Stadsdag wordt mooie traditie
Gepubliceerd: maandag 2 juni 2014 09:16
Tekst: Ton van den Berg
De Stadsdag van Utrecht lijkt een mooie traditie te worden. Het enkele jaren geleden gestarte evenement, een initiatief van onder meer Het Utrechts Archief, trok zondag enkele duizenden bezoekers. Hoogtepunt was een bezoek aan DomUnder op het Domplein.
In 2022 is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg van keizer Hendrik V en de route naar dat jubileumjaar is de Stadsdag. Officieel zou dat dus volgens het perkament van het stadsrecht op 2 juni moeten zijn, maar op maandag (of andere doordeweekse dag) lijkt een succes zoals op zondag nog ver weg.
Doel van de organisatie van de Stadsdag is wel dat in de toekomst het jaarlijks feestje wel degelijk op 2 juni wordt gehouden. Daarvoor zouden alle scholen in de stad dan een vrije dag voor hun scholieren moeten uitroepen. Maar zover is het nog lang niet.
De Stadsdag is ook gebaat bij een paar mooie publiekstrekkers. En die waren er zondag zeer zeker. Het Utrechts Archief had het originele perkament waarop het Stadsrecht te zien en te lezen is, naar de Hamburgerstraat gehaald. Deze zeer broze oorkonde verkeert in zeer slechte staat, dus was er veel kunst- en vliegwerk nodig om het uit het depot aan de Hengeveldstraat over te brengen naar de binnenstad.
Het bijna 900 jaar oude perkament, dat waarschijnlijk gemaakt is van geitenhuid, wordt dit jaar gerestaureerd zodat het nog vele jaren weer mee kan. Dat het in een slechte staat verkeert is onder meer het gevolg van het feit dat het in de 19e eeuw lange tijd in het stadhuis verfrommelt achter een kast heeft gelegen, waar het ook door muizen werd aangevreten.
Een ander hoogtepunt op de Stadsdag dit jaar was de opening van DomUnder, de zogeheten Schatkamer II op het Domplein. Officieel wordt dit ondergrondse bezoekerscentrum maandag 2 juni geopend door minister Bussemaker, maar meer dan 1200 Utrechters konden alvast een kijkje nemen onder het plein.
Met een terrasje, barbecue en een archeologische zandbak voor kinderen was het Domplein ook een verrassend leuke plek voor velen om te verblijven. Hardop werd dan ook door medewerkers van DomUnder trots geroepen: "We hebben het plein aan de Utrechters teruggegeven".
Stadsdag betrok ook voor het eerst de wijken bij het evenement door een taartwedstrijd te organiseren. De winnaars uit de wijken mochten hun producten in Flora's hof vertonen waar ook veel geproefd werd. Dat de Domtoren vaak voor kwam in de kunstig gemaakte taarten zal niemand verwonderen.
Ook elders in de binnenstad waren activiteiten zoals op het Stadhuisplein waar ridders met elkaar in gevecht gingen. Hier verdrongen zich opnieuw veel toeschouwers en kon gesteld worden dat Stadsdag een geslaagd evenement is. Een evenement ook dat steeds breder gedragen gaat worden zoals blijkt uit het feit dat ook de horeca tot de organisatie is toegetreden.