Stad onderhandelde met vier jaar oud taxatierapport
Gepubliceerd: woensdag 11 april 2018 14:37
Door Louis Engelman - In de onderhandelingen met John Fentener van Vlissingen over de verkoop van het monumentale pand aan de Maliebaan 42 blijkt de gemeente Utrecht een vier jaar oud taxatierapport als uitgangspunt van de onderhandelingen te hebben gebruikt. Het gebouw werd uiteindelijk voor 1,9 miljoen euro van de hand gedaan. Deze opbrengst komt ten goede aan het nog bestaande financiële tekort in de bouw van TivoliVredenburg.
Naar aanleiding van onder meer een column op Nieuws030 over de verkoop van de voormalige huisvesting van de Kunstuitleen stelden GroenLinks en de PvdA vragen aan het college. Onder meer wilden zij weten of de marktwaarde van het gebouw was getaxeerd.
B en W. antwoordde dat een onderzoek in 2014 had uitgewezen dat het pand met de ‘last van culturele bestemming’ toen 780.000 euro waard was. In het scenario kantoorbestemming zonder cultuurbestemming zou dit 1.580.000 euro zijn en bij woondoeleinden 1.650.000 euro.
Het monumentale Maliebaan 42 was in 1951 door Frits Fentener van Vlissingen cadeau gedaan aan de gemeente onder de voorwaarde dat het gebouw een eeuwigdurende culturele bestemming zou houden. Maar nadat de Kunstuitleen er enkele jaren terug uit was vertrokken, zat de stad met het pand in haar maag. Volgens het college kon er geen nieuwe culturele huurder worden gevonden.
Daarop werd contact gezocht met de huidige familieleden van de vroegere weldoener. Die erfgenamen wilden Maliebaan 42 wel terugkopen, mits de culturele belasting zou vervallen. Zij gaan er nu zes luxe appartementen in realiseren.
Positie
In het eerdere artikel op deze site vroeg ik me af of John Fentener van Vlissingen hiermee niet op een slimme manier gebruik heeft gemaakt van zijn positie. Want na het wegvallen van de culturele bestemming zou het gebouw volgens vastgoeddeskundigen zeker 3 miljoen euro waard zijn. Dat is veel meer dan de door de gemeente gehanteerde taxatiebedragen van vier jaar geleden. Op het stadhuis moeten ze toch ook geweten hebben dat de markt van vastgoed sindsdien explosief is gestegen?
Bovendien zal de verkoop van de appartementen - bij een lage schatting - minstens 3,4 miljoen euro opleveren. Dat is dus een winst voor de familie van circa 1,5 miljoen euro. Daarom blijft de vraag over waarom er niet op basis van een recent taxatierapport met de Fentener van Vlissingens is onderhandeld.