Sint Maartenspenning voor Chris van Deventer
Gepubliceerd: vrijdag 24 juni 2016 17:58
Chris van Deventer is de man die Sint Maarten, de patroon van de stad, op de kaart van Utrecht heeft gezet, en die man ontving vrijdag voor al z'n sociaal- en culturele activiteiten de Sint Maartenspenning van de stad Utrecht.
Het was een totale verrassing voor Van Deventer die in het zorghotel van het Bartolomeusgasthuis in de binnenstad nog bijkomt van een zware operatie. Vrijdagmiddag stond daar opeens burgemeester Van Zanen en tientallen vertegenwoordigers van organisaties waar Van Deventer actief is en was.
"Ik wist echt nergens van, maar toen ik Van Zanen zag wist ik dat dit een complot was. Ze hadden me een pak aan weten te trekken omdat ik dacht naar de opening van de Domtorenexpositie in het Centraal Museum te gaan.
Van Deventer kreeg ook een kunstwerk te leen, een voorstudie in brons van de beeldhouwer Termote uit 1947 voorstellende de manteldeling van Sint Maarten. Dit beeld had Termoten ontworpen voor de Sint Martinuskerk aan de Oudegracht maar het kerkbestuur verwierp dit en Termote maakte daarna het beeld dat nu nog steeds bij de kerk staat.
"Ik mag veertien dagen naar dit mooie werk kijken", zegt Van Deventer. "En daar ben ik heel blij mee."
-
Persbericht gemeente:
Het vrijwilligerswerk van de heer Van Deventer start in 1979 als hij zich aanmeldt als lid van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG). Ruim 20 jaar heeft hij zich ingezet als klokkenluider en actief lid. Als commissielid vormde hij de schakel tussen het UKG en het Sint Maartensberaad dat nu, samen met de Open Tuinen Dag, onder de Stichting Sint Maarten Utrecht (SMU) valt.
Deze stichting is in 1998 door de heer Van Deventer opgericht als de stichting Utrecht, Centrum van historie en cultuur met als doel het bevorderen van (inter-)nationale belangstelling voor de provincie en stad Utrecht als centrum van cultuur in heden en verleden. Hiervoor organiseerde hij manifestaties en lezingen en schreef hij publicaties (waaronder het boek In het voetspoor van Sint Maarten i.s.m. René de Kam en het stripboek Sint Maarten, een levende legende).
Ook initieert en stimuleert hij activiteiten die het gedachtegoed van Sint Maarten – samen delen in solidariteit en vrede – uitdragen, zoals de jaarlijkse viering van Sint Maarten op 11 november. Hierbij zoekt hij de samenwerking met lokale organisaties en musea en onderhoudt hij een internationaal netwerk van Sint Maarten steden in Europa. Mede dankzij zijn bemoeienissen is de Sint Maartensviering in Utrecht op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst en geniet als zodanig Unescobescherming.
Gelet op de lange periode waarin hij zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt, wordt aan hem de Maartenspenning toegekend. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht.
De Maartenspenning wordt door het college van burgemeester en wethouders toegekend aan degenen die zich belangeloos verdienstelijk hebben gemaakt op lokaal kerkelijk, cultureel en/of sociaal-maatschappelijk gebied, in het bijzonder werkzaamheden die bijdragen aan charitatieve of culturele doelen. De ontwerper van de penning is Theo van de Vathorst.