Wat doe je met een winkelstrip die z'n functie aan het verliezen is? Wie het antwoord weet kan er geld mee verdienen en ook iets betekenen voor veel ondernemers. 'Werk aan de winkel', zouden wij zeggen.

Voor de ontwikkeling van winkelstrips is een prijsvraag uitgeschreven. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed roept iedereen op hieraan mee te doen. De dienst wil met het project ‘Werk aan de winkel’ de vaak verouderde naoorlogse wijken meer toekomstbestendig maken.

In Utrecht kennen we ze wel, neem het Herderplein in Oog in Al of de Rijnbaan in Kanaleneiland, maar ook in Overvecht en Zuilen kun je ze hier en daar nog vinden (als ze al niet verdwenen zijn). 

De kleine winkelgalerijen werden in de jaren vijftig dicht bij de nieuwe bebouwing gerealiseerd. Veelal was dat in de vorm van een ‘strip’ op de begane grond van een flatgebouw. In de loop van de tijd verloren de bakkers, groente-, kappers- en tabakswinkels hun functie.

De Rijksdienst vindt het belangrijk dat er meer aandacht en waardering voor de wederopbouwgebieden komt, zodat het bijzondere karakter van deze gebieden ook in de toekomst herkenbaar aanwezig blijft. Om dat te bereiken, zegt de dienst, is het nodig om de wijken toekomstbestendig te maken, mét aandacht voor de cultuurhistorie.

Dat is een mooie oproep en nog mooier is dat de creatieveling beloond kan worden. Aan de prijsvraag, met een totaal prijzenpakket van 30.000 euro, kan iedereen deelnemen, zowel professionals als particulier geïnteresseerden.

De opdracht is om innovatieve, kansrijke ideeën te ontwikkelen voor winkelstrips in naoorlogse wijken. Uitgangspunt is om de gedachten waarmee het oorspronkelijke plan is opgezet te vertalen naar de eisen van deze tijd. Niet eenvoudig, maar wie creatief is komt daar uit.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de prijsvraag, voor meer informatie: klikhier