In de vroege dinsdagmiddagzon is het Martin Bril-paviljoen op de groenstrook tussen de Rooseveltlaan en het Amsterdam Rijnkanaal geplaatst. (Zie ook het videoverslag van Ben Hendriks onder dit artikel).

Samen met twee betonnen picknicktafels en twee ‘permanente barbecue-voorzieningen’ vormt het voor publiek openbare paviljoen een eerbetoon aan de in Kanaleneiland geboren en in 2009 overleden schrijver Martin Bril.

Het stalen bouwwerk, dat met een schip naar z'n locatie is gebracht, is een creatie van het Amsterdamse ontwerpbureau Carve en typograaf Karel Martens.

Typograaf Karel Martens bedankt de bouwlui voor de plaatsing van zijn creatie. Foto: Zita Eijzenbach

De stalen spijlen, die het dak van het paviljoen dragen, vormen de letters MARTIN BRIL. Maar goed leesbaar is dat niet meteen. Martens geeft toe dat zijn creatie 'minimalistisch' van aard is en dat de letters ‘wat slecht leesbaar' zijn. 

“Als alle wagens en keten er omheen weg zijn, is het zicht wel beter. En dat verborgene is ook wel mooi: Het hoeft allemaal niet zo 'schreeuwend'. Van binnen zijn de letters het beste leesbaar.”

De spijlen vormen de letters MARTIN BRIL Foto: Zita Eijzenbach

Martens werkte vier jaar aan het kunstwerk en is opgelucht dat het er nu staat. “Nu is het af en zie je pas goed hoe het is geworden.” 

Binnenin het paviljoen ligt een roestig plakkaat van ruim een meter doorsnee, waarop twee regels uit Brils gedicht ‘Kunst’ zijn uitgesneden.

Het gedicht Kunst komt uit de dichtbundel Verzameld Werk uit 2002. Foto: Zita Eijzenbach

Martin Bril werd op 21 oktober 1959 geboren in Kanaleneiland en woonde er de eerste jaren van zijn leven. Bril schreef tientallen boeken en dichtbundels. In zijn columns - eerst voor het Parool en later voor de Volkskrant - was het door hem bedachte 'Rokjesdag' een jaarlijks terugkerend thema. Bril overleed op 22 april 2009 aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Het kunstwerk werd in overleg met diverse organisaties en de bewoners van Kanaleneiland ontworpen. Op zaterdag 31 oktober is de officiële onthulling van het kunstwerk door wethouder van Cultuur Margriet Jongerius. Dat is tijdens het Vuurdoopfestival, met muziek en verhalenvertellers. Ook is dan de zogenoemde ‘vuurdoop’ van de barbecues die rond het paviljoen geplaatst zijn.

De permanente barbeques kunnen voor pannen gebruikt worden, maar ook als grill en als oven.