Een straat in de wijk Overvecht wordt op 17 juni vernoemd naar Frans Henrichs. De stad eert daarmee een bijzondere sportjournalist die in augustus 1999 op 77-jarige leeftijd overleed.

De straat is eigenlijk een pad, want het Frans Henrichspad is een fietspad bij de Manitobadreef, vlakbij de in 1970 geopende ijshal De Vechtsebanen, Henrichs was daar eind jaren zestig een van de initiatiefnemers van. In de hal is een van de businessruimtes ook naar hem vernoemd. Deze Frans Henrichs Lounge werd in 2007 geopend door de toen 82-jarige Lidi Jacqueline Henrichs-Weissman, de weduwe van Henrichs. Komende vrijdag is zij er weer bij met haar zoon Rob als burgemeester Van Zanen het straatnaambord met haar onthult.

Henrichs was een bekende sportjournalist die veel deed voor de sport in Utrecht in het algemeen maar speciaal voor het ijshockey. Hij was lange tijd sportredacteur (en chef-sport) van het Utrechts Nieuwsblad en werkte daarnaast voor de NTS en later NOS bij Studio Sport. Daaraan had hij zijn nationale bekendheid te danken.

Met zijn kenmerkende stem en humor ('Gaat u daar maar liggen' als een ijshockeyer over boarding werd gegooid) wist hij veel kijkers aan zich te binden. Fameus waren zijn verslagen van bijvoorbeeld de legendarische wedstrijd USA - Rusland uit de Olympische Spelen in 1980 in Lake Placid.

Henrichs schreef verschillende boeken over ijshockey en bleef tot zijn dood promotor van de sport, onder meer via zijn werk voor Eurosport waar hij op latere leeftijd ging werken. In 1987 werd door de ijshockeybond de Frans Henrichs Bokaal ingesteld, een jaarlijkse prijs voor de meest waardevolle speler van het jaar.

IJshockey was niet de enige passie van de verslaggever: cricket, motorsport en bobsleeën droeg hij ook een warm hart toe. Bij Studio Sport moest hij nogal eens knokken voor een zijn sporten om die op tv te krijgen, maar meestal lukte dat wel.

Frans Henrichs werd in het voormalige Nederlands-Indie geboren. In 1949, hij was toen 27 jaar, startte zijn loopbaan als sportjournalist bij De Telegraaf en hij stapte begin jaren vijftig over naar het Utrechts Nieuwsblad en kwam ook in de regio wonen. Toen hij in 1999 overleed woonde Henrichs in Nieuwegein.

Bronnen tekst: Joep Meijsen (ijshockey.com), wikipedia,