Kiek op een Utrechts mozaïek (Monumentendag)
Gepubliceerd: zondag 15 september 2024 14:29
Deze kiek is gemaakt op: zaterdag 14 september 2024, 13:35 uur
Door: Joost van Waert
Waar? Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof, Utrecht
Want? Het grote mozaïek is in 1967 door Piet Kok gemaakt voor de Keucheniusschool aan de Plutodreef, in het kader van de 1,5-procentsregeling. Het stelt een duif, vis, cirkel en driehoek voor en is getiteld 'Drieëenheid'. Na de sloop van de school kwam het in een gemeentelijk depot terecht.
Op Open Monumentendag was het mozaïek gisteren in de Nicolaïkerk te zien op een houten bok. De bok staat pal voor de muur waar het komt te hangen.
Maker Piet Kok was dominee én beeldend kunstenaar. Hij maakte mozaïeken, muurschilderingen en draadplastieken, maar was vooral bekend als glazenier. Recht tegenover het mozaïek bevindt zich een zeer groot glas-in-lood raam dat ds. Kok heeft gemaakt ter nagedachtenis aan dr. Johan Brouwer.
Brouwer was schrijver, hoogleraar en verzetsstrijder. Na zijn ervaringen in de Spaanse Burgeroorlog werd hij in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hij nam op 27 maart 1943 deel aan de beroemde aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam, onder leiding van Gerrit van der Veen. Hij werd kort daarna gearresteerd en in juli 1943 geëxecuteerd.
Brouwer woonde aan de Tolsteegsingel (op nummer 37 bis*) en keek uit op de Nicolaïkerk. Dominee Kok heeft het gedenkraam gemaakt op verzoek van zijn weduwe, Elisabeth Brouwer-Kluyver, die het dus dagelijks kon zien.
* Dit detail komt uit een artikel van M.G.L. de Boer in het onvolprezen tijdschrift De Utrechtse Boekhouder 15 (6/2016).