Oog in Al wil in landhuis ‘tweede thuis’
Gepubliceerd: dinsdag 2 december 2014 16:19
Door Louis Engelman - “Een tweede huis voor elke wijkbewoner.” Dat hoopt de initiatiefgroep ‘(t)Huis in het park’ volgend jaar te realiseren in het monumentale landhuis in Park Oog in Al.
Nog tot 1 januari kunnen er bij de gemeente plannen worden ingediend voor de bestemming van het leegstaande pand. Er moet een jaarhuur van 75.000 euro worden opgebracht.
In september vertrok de bibliotheek uit Huis Oog in Al en vond een nieuw onderkomen in de voormalige Cereolfabriek. Daarna werd het gebouw tot 1 april volgend jaar gedeeltelijk verhuurd aan twee marketingbedrijven.
Volgens Frans Werter, gemeentelijk projectleider van Park Oog in Al, is er zeker belangstelling voor het landhuis. “Er is bij de makelaar veel informatie opgevraagd.” Maar in hoeverre dit tot concrete plannen heeft geleid, kan hij nog niet zeggen.
Het Utrechtse college nam kort voor de zomer het advies over van de bewoners van Oog in Al om het gebouw niet te verkopen en om het een publieke functie te geven. Daarbij zijn drie criteria gesteld waaraan een plan moet voldoen. Het moet financieel haalbaar zijn, er moet een relatie met het park zijn en de exploitatie zal een meerwaarde voor de wijk moeten bieden.
Inge Ronk, één van de initiatiefnemers van ‘(t)Huis in het park’ denkt dat het mogelijk is aan deze voorwaarden te voldoen. De buurtwerkgroep wil in het historische landhuis de wijkbewoners kansen bieden allerlei activiteiten te ontplooien. Op de eigen website wordt dit omschreven met: ‘een huis waarin je overdag kunt eten, drinken, werken, leren, ontspannen, feesten, overleggen en spelen. En ’s nachts misschien zelfs kunt slapen.’
De gedachten gaan daarbij, volgens Inge Ronk, onder meer uit naar een theehuis, liefst in combinatie met de wijkbewoners geëxploiteerd. Daarnaast zullen er inkomsten moeten komen uit de verhuur van vergader- en werkruimtes, bijvoorbeeld voor zzp-ers uit de buurt. De initiatiefnemers menen dat een ondernemende buurtorganisatie een grote rol kan spelen bij het versterken van het sociale netwerk in Utrecht-West.
Frans Werter waarschuwt er wel voor dat de plannen niet mogen concurreren met de activiteiten die thans in het Cereolcomplex worden ontplooid. “Zij zullen daarop aanvullend moeten zijn.”
Wanneer het idee van de groep ‘(t)Huis in het park’ niet kan worden verwezenlijkt en er geen andere exploitatie met een publieke functie kan worden gevonden, zal het landhuis volgens Werter zeer waarschijnlijk commercieel worden verhuurd of worden verkocht. “We zullen het zeker niet leeg laten staan.”
Op de vraag of er in dat geval een kans bestaat dat het gebouw, weer zoals vroeger, tot hotel-restaurant wordt omgebouwd, reageert de gemeentelijk projectleider ontkennend. Hij acht die mogelijkheid uiterst klein. “Want dat zou betekenen dat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. Bovendien zou zo’n functie verkeer aantrekken zijn en dat past niet bij het park.”