Nijntjespandoek voor Centraal Museum
Gepubliceerd: dinsdag 16 mei 2017 11:50
Een spandoek met een huilende Nijntje maakt nu deel uit van de historische stadscollectie van het Centraal Museum. Het is de eerste aanwinst van het museum onder leiding van de nieuwe artistiek-directeur Bart Rutten.
Op 18 februari zit Rutten naar Studio Sport te kijken als hij bij het verslag over FC Utrecht tegen Pec Zwolle een spandoek ziet met daarop een huilende Nijntje. Hij weet het meteen: dat spandoek moet in de collectie van het Centraal Museum annex niintjemuseum. Er wordt een zoekactie opgezet via een van de medewerkers van het museum die een trouwe Utrecht-supporter is en die weet om wie het gaat: Justin van den Eijnden, Tycho Oostendorp en Jeroen Heisen zijn de makers van dat mooie spandoek.
De drie makers zijn meteen bereid het spandoek aan het museum te schenken. Dat gebeurt dinsdagochtend op het veld van FC Utrecht. Of het ook het spandoek is geweest dat Rutten zag, is onwaarschijnlijk want er blijken die zondagmiddag ter ere van het overlijden van Dick Bruna, twee dagen voor de wedstrijd, meerdere nijntje-spandoeken in het stadion te hangen (zie foto hieronder). Die achter het doel is het meest in zicht geweest. Het spandoek van Justin, Tygo en Jeroen hing aan de zuidzijde van het stadion waar de minste camera's op zijn gericht.
Belangrijkste voor Rutten is dat hij een spandoek heeft en nu een aan de museumcollectie kan toevoegen. "Zo'n spandoek is onderdeel van de historie van de stad. Ik was geroerd toen ik het zag, die verbondenheid van de stad met Dick Bruna. En ik zie lijnen met de historie, in de Middeleeuwen waren het ridders die met vlaggen hun betrokkenheid met een stad of land lieten zien."
Een andere invalshoek is volgens Rutten de rol die massamedia spelen in de verbijzondering van alledaagse objecten: Hij noemt die interessant en daarmee van belang voor - in dit geval - de collectie stadsgeschiedenis. Rutten: “Het spandoek is van culturele waarde, mede gezien de aandacht die het heeft gehad in de nationale media. Wat me aanspreekt is dat het mijn idee van Utrecht uitdraagt, een stad als ruwe bolster met blanke pit.”
Het spandoek wordt nu geconserveerd en opgeborgen. Wanneer het te zien zal zijn in het museum weet Rutten nog niet maar hij hoopt nog dit jaar daar een gelegenheid voor te vinden.
Supporter Van Eijnden dacht in eerste instantie dat het een grapje was, toen hij hoorde dat het Centraal Museum aangaf het spandoek te willen opnemen in zijn collectie: “Maar toen we hoorden dat het serieus was, voelden wij ons erg vereerd. Niet alleen omdat onze naam erbij komt te staan, maar vooral omdat er in de media niet vaak positieve berichten staan over voetbalsupporters. Door de opname in de collectie is er eens een positief bericht over wat wij als supporters doen voor de club en voor de mensen die veel hebben betekend voor onze club en stad.”