Door Ton van den Berg - De handtekeningen zijn gezet. We wisten het al, maar formeel moest het nog geregeld en nu voorzitter Paulus Jansen zijn handtekening heeft gezet namens het museum en Bob Scherrenberg als eigenaar van het pand, is het Museum van Zuilen nu definitief ondergebracht in de Werkspoorfabriek.

We weten nu ook dat het publiek vanaf 16 mei daar kan komen kijken. De inrichting moet nog van start gaan en daar heeft directeur en Zuiloloog Wim van Scharenburg samen met zijn vrijwilligers nog veel werk aan.

Na in 2009 te zijn begonnen in zijn voormalige uurwerkboutique aan de Amsterdamsestraatweg bleef het museum maar groeien en groeien. Zuilenaars en Zuilenezen leverden duizenden voorwerpen en archiefstukken.

Gekscherend zei Van Scharenburg in 2009 dat het misschien ook wel het kleinste museum van Nederland was want de oppervlakte waarop het moet gebeuren was circa dertig vierkantemeter. 

De kleine oppervlakte betekende dat de Zuiloloog zich moest beperken. Van de toen nog circa vierduizend geregistreerde voorwerpen (nu 10.000) kon toen nog maar een fractie in de tentoonstellingen. Maar het waren wel hele mooie voorwerpen die herinneren aan het wonen en werken in Zuilen.

Ook in de nieuwe situatie, die niet zoveel groter is maar een grote aparte opslag heeft, is er natuurlijk veel aandacht voor onder meer de fabrieken die in Zuilen stonden en zo kenmerkend waren voor de industriële opbouw na de Eerste Wereldoorlog. Bekende namen zijn de staalfabriek Demka en treinen- en bruggenbouwer Werkspoor. Maar ook zal er als het zo uitkomt materiaal te zien van de borstelfabriek van de gebroeders Jonkers die aan de Vecht stond.

Met de fabrieken kwamen duizenden arbeiders die ook ergens moesten wonen. Woningbouwverenigingen (St. Joseph, Prinses Juliana, woningbouwvereniging Zuilen) zorgden ervoor dat de mensen werden gehuisvest in nieuwe woonwijken waar niet alleen huizen maar ook winkels, scholen en kerken verrezen. In het Museum van Zuilen herinneren vanaf 16 mei weer fraai versierde aandelen, zeldzame schoolboekjes, eenmalige brievenopeners en zelfs een heuse biechtstoel aan die historie.

De ondertekening voor huisvesting in de Werkspoorfabriek aan de Schaverijstraat kreeg extra cachet met de stempelafdruk van de gemeente Zuilen (geannexeerd in 1954 door de gemeente Utrecht), want ook die is behouden en maakt deel uit van de bijzondere collectie.

Taart bij de samenwerking tussen Museum van Zuilen en de Werkspoorfabriek. Foto: Ton van den Berg