Door Zita Eijzenbach - Het moet lukken, meer dan 91 uur Nederlandse televisieseries kijken in een glazen kas op de Neude. Deelnemer Ruden Nijsse is er nuchter onder: “Lekker een weekje rust en televisie kijken; ik hoef even nergens aan te denken.”

Maandagochtend 10.00 uur laten Tom de Rijk en Ruden Nijsse zich opsluiten in de kleine glazen kas op het terrein van het Nederlands Film Festival. De komende vijf dagen is dit hun onderkomen in een poging het wereldrecord Binge-watching te verbeteren. Geen gemakkelijke klus; het Guinness World Record van onafgebroken televisieseries kijken is nu in handen van vier Canadezen en staat op 91 uur.

Tom de Rijk en Ruden Nijsse. Foto: Zita Eijzenbach

De twee jonge mannen (nog geen twintig) Tom de Rijk en Ruden Nijsse beginnen vol goede moed aan de recordpoging. 
De Rijk: “Ik heb de afgelopen tijd juist geprobeerd zo min mogelijk televisie te kijken. Afgelopen nacht heb ik extra lang geslapen omdat dat voorlopig niet zal kunnen. En ik heb er zin in; het gaat goed komen.”

De glazen kas is zo'n vijftien vierkante meter groot. Twee luxe bureaustoelen, een koelkast vol sapjes, een kist appels en een plant die zijn beste tijd gehad heeft; heel gezellig is het er niet. Het enige dat ook echt van belang is, is het grote televisiescherm waar de mannen 94 uur naar moeten kijken. 


“Het moet ook niet te knus worden binnen,” vertelt Sasja Woutersen, coördinator van het Nederlands Film Festival. “Dan vallen ze eerder in slaap.” Samen met tv-programmeur Kirsten Jordan, moet Woutersen de mannen ondersteunen bij hun poging het wereldrecord te verbeteren. “Een sapje aangeven of een nat washandje in de nek, maar vooral niet te veel tegen ze aan praten. Dan raken ze alleen maar afgeleid.”

Het Filmfestival wil nog meer dan voorheen ook aandacht besteden aan de Nederlandse series en films die speciaal voor televisie worden gemaakt. Als attractie werd de recordpoging binge-watching ('Zullen we er nog eentje kijken!') bedacht. Maar hoe leuk ook, het was nog niet eenvoudig om er kandidaten voor te vinden die niet bang zijn voor het krijgen van rechthoekige ogen.

De afgelopen weken meldden circa tien mensen zich aan voor de poging. Jordan: "Maar de meesten realiseerden zich niet dat het om echt 93 uur achter elkaar televisie kijken gaat. Ze konden geen vrij krijgen van hun werk of hun studie."

Uiteindelijk blijven Ruden en Tom over. Jordan heeft ze kunnen overhalen, want ze kent ze goed: "Het is wel een beetje vreemd, dat er bezoekers naar mijn broertje en vriend (Ruden) kunnen komen kijken.”

Een belangstellende drukt haar neus op het glas om ook een glimp van de televisie mee te krijgen. Foto: Jeroen Stoops

Doel is om met 94 uur meteen het (Canadese) record van 91 uur te overtreffen. Dat is een goed plan, vindt Dan Barrett van Guinness World Records. Hij laat weten dat er wereldwijd behoorlijk wat pogingen ondernomen worden. “Het record marathon-televisie kijken is heel erg in trek. Ik wens de deelnemers succes!”

Plaspauze

Per uur hebben de heren vijf minuten pauze om te plassen, te douchen of te slapen. De Rijk en Nijsse gaan daar slim mee om want ze zijn van plan de pauzetijd in de eerste 48 uur op te sparen, zodat ze woensdagochtend een paar uur kunnen gaan slapen en daarna kunnen douchen. Vrijdagochtend om 5:00 uur staat de 91 uur op de teller, als ze dan nog wakker zijn.

De organisatie denkt dat het tweetal het wel gaat redden. "Eigenlijk is het enige risico, de inzet van de getuigen”, vertelt Woutersen. 

De getuigen zijn betaalde krachten die controleren of De Rijk en Nijsse zich aan de voorschriften van Guinness World Record houden. Zo noteren ze in een logboek wat de heren consumeren en hoe lang de pauzes zijn die ze opnemen. Iedere vier uur, zijn er twee nieuwe getuigen, en dat het een risico is met die mensen blijkt meteen bij de start.

“Ja, de trein reed niet en toen was het ook nog even zoeken naar de locatie,” vertelt Jordan over de eerste getuige. “Dus ze was hier pas om twee minuten voor tien. Dat is best een risico, want als de getuigen er niet zijn, is de recordpoging niet geldig.”

Dan is het tien uur, er wordt afscheid genomen alsof het de actie het Glazen Huis is, want daar lijkt het toch ook een beetje op. Binnen wacht hen als eerste kijkplezier alle afleveringen van de serie Penoza. De Rijk is opgewekt: “Wat we daarna gaan kijken? Ach, we zien wel”, lacht hij.

Kirsten neemt afscheid. Foto: Zita Eijzenbach

 Links de getuigen en rechts de televisiekijkers. Foto: Jeroen Stoops.