Loom rondhangen op de Parade
Gepubliceerd: zaterdag 23 juli 2016 19:50
Door Ton van den Berg - Het loom rondhangen is begonnen. De Parade is geland in Utrecht. Een paar duizend bezoekers meteen al vrijdagavond, voor 19.00 uur staan er lange rijen voor de kassa's en als het weer goed blijft, blijft dat ook goed voor de omzet van de Parade, want ook lange rijen voor de bierkranen, waar ook heel veel wijn, rose en prosecco wordt verkocht.
Als om half zeven de Parade officieel wordt geopend door burgemeester Jan van Zanen is er applaus. Het zijn de buren van de Parade, die op kosten van de Parade een drankje krijgen en een voorstelling mogen bijwonen. Applaus waarvoor? Voor het feit dat er voortaan vaste stroom is en geen aggregaten meer. Volgens de Parade veel schoner dan die door diesel aangestuurde machines, maar voor de bewoners is belangrijker dat het nachtelijke gebrom van die dingen voorbij is.
Als Van Zanen dan op een knop van een straatorgel heeft gedrukt, kan het feestje dat Parade heet beginnen. En voor ons is dat net als bij vele anderen het loom rondhangen.
Bij het loom rondhangen is het vereist op tijd te zijn zodat er een tafeltje gescoord kan worden. Heb je die dan kan je ook denken aan een hapje eten. Het barst van de eettentjes op de Parade: van hamburgers tot alle soorten vis, geschept op van die heerlijke ouderwetse (soms zelfs emaille) borden die we vroeger thuis ook hadden.
Eenmaal gezeten en voorzien van hap en drank is het rondkijken. Daar is die en daar is die ander die we vorig jaar nog voor het laatst zagen. Hoi, jij bent er ook weer, hoe is het ermee. We nemen nog een drankje, ha daar gaat de burgemeester met z'n nieuwe vriendin, wie z'n beurt is het om iets te halen?
Dan is het tijd om te mijmeren. Och ja, toen het nog Parade was in park Nieuweroord hoorde je de hele tijd de treinen af en aan rijden. Hier is het ook wel leuk, nee leuker, zegt er een, maar toen was het nog bijna allemaal gratis. Toen kon je nog gratis naar binnen. Niet waar, je moest toen ook al betalen, zegt weer een ander die in die tijd altijd met een rugzak, met daarin twee pakken wijn, naar het terrein kwam. Dat entree betalen houdt ook verkeerde mensen buiten, is de stelling van de groep. Hier komt van alles, behalve foute figuren, wordt het nog stelliger en raadselachtiger. We kijken rond en zien geen foute figuren...
Zijn we uitgemijmerd dan gaan we richting Café Correct voor de live-muziek. Zou boogie-woogieman Clemens van de Ven weer spelen? Waar is ie toch gebleven? Hij wordt ook wat ouder, zegt er een die beweert hem vorig jaar nog gezien te hebben. Net zo oud als die Eddie B. Wahr en die is er zeker, die heb ik net nog zien lopen. Daar gaan we volgende week nog wel heen.
Als de muziek speelt wordt er zelfs gedanst, het lijkt wel of het publiek Parade maakt want er zitten er bij die niet alleen grijs maar ook stram zijn en dat is te zien tijdens het dansen. We drinken nog een biertje en een wijntje en een prossecootje en dan is het alweer bijna een uur. De muziek stopt. Morgen weer, vraagt iemand? Er wordt gemompeld van ja en ja en dan gaan we terug naar huis om te ontdekken dat de fiets die is geparkeerd bij fietsenstalling Stationsplein daar moet blijven staan want de stalling is om 21.00 uur dichtgegaan en gaat maandagmorgen pas weer open (!!).
En het toneel dan, heb je geen voorstellingen gezien? Dat doet de lome rondhanger niet, althans niet zolang het warm is. De lome rondhanger kijkt en wil gezien worden, dat gaat niet in een bloedhete en donkere tent.
De Parade is er tot en met 7 augustus in het Moreelsepark met 80 voorstellingen en elke avond is er gratis live muziek in Hotel Vilé en Café Correct en iedere middag is er KinderParade met volop voorstellingen en activiteiten voor kinderen.