Lintjesbuitje voor 20 Utrechters
Gepubliceerd: dinsdag 26 april 2016 12:59
Burgemeester Jan van Zanen heeft namens de koning dinsdagochtend in de Stadsschouwburg 20 Utrechters verblijd met een koninklijke onderscheiding, daarnaast reikte hij ook drie lintjes uit aan inwoners van Nieuwkoop, Bunnik en Amsterdam omdat die zich verdienstelijk hebben gemaakt in Utrecht.
Het aantal decoraties dat wordt uitgereikt is dit jaar weer minder dan voorheen. Niet echt een lintjesregen dus, meer een buitje. Vorig jaar betrof het 26 lintjes en de jaren daarvoor ging het aantal nog over de dertig. De oorzaak van de daling is niet duidelijk. Het kan te maken hebben met het feit dat er wel werk van gemaakt moet worden om voor iemand een onderscheiding aan te vragen.
De gemeente is niet per se kritischer dan voorheen, zegt een woordvoerder. Er zijn dan ook geen aanvragen aan de kant geschoven. Wel werd er goed naar de antecedenten gekeken van degenen die een lintje kregen. Dit naar aanleiding van een incident vorig jaar waarbij het televisieprogramma RamBam het voor elkaar kreeg voor een fictief persoon een onderscheiding te scoren.
De onderscheidingen gingen dit jaar naar:
De heer S.M.M. Archbold (54 jaar) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Archbold is bestuurslid van het Comité 4 meiherdenking Utrecht, dat jaarlijks de Dodenherdenking op het Domplein organiseert. Hij is gastheer voor het netwerk van het comité, met name voor de Engelse veteranen die elk jaar aanwezig zijn. Daarnaast is het comité verantwoordelijk voor de herdenking van de bevrijding van de stad Utrecht. Daarnaast spant hij zich in voor omni-sportvereniging Kampong, als jeugdhockeytrainer en coach, in diverse commissies van de afdeling Cricket en als coördinator en adviseur bij de jeugdcommissie en de sportfederatie.
De heer H.J.A. Beereboom (68 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Als voorzitter bij schietvereniging Robin Hood te Woerden was de heer Beereboom onder meer verantwoordelijk voor de aansturing van de vrijwilligers en het initiëren van plannen voor de verdere ontwikkeling van de vereniging. Hij vertegenwoordigde de vereniging bij gesprekken met onder meer de gemeente, politie, de KNSA en zorgde dat de vereniging onder de juiste wet- en regelgeving zijn taken kon functioneren. Daarnaast maakte decorandus functiebeschrijvingen voor de bestuursleden, draaiboeken voor open dagen en formulieren voor de schiethandelingen en munitiestaten. In het verleden heeft de heer Beereboom zich ook voor diverse andere sportverenigingen ingezet.
Mevrouw M.T.M. van Berkum (63 jaar) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Berkum is sinds 2003 directeur van Stichting Pharos, die zij organisatorisch heeft weten op te bouwen tot een expertisecentrum en landelijk kenniscentrum voor preventie van meisjesbesnijdenis. Haar initiatief tot een academische werkplaats, met onder meer een leerstoel en een prijs voor de ‘etnische en sociaal-economische diversiteit in de gezondheidszorg’, heeft geleid tot wetenschappelijke inbedding van het vakgebied en nodigt uit tot verbetering van de zorg. Zij initieerde in 1995 een Commissie Verzorging en recent is dankzij een lobby van mevrouw het politiek besluit genomen tot een meerjarige financiële bijdrage aan gemeenten waar veel mensen wonen met een lage sociaal-economische status. Ook voor mensenrechten en het welzijn van vluchtelingen en migranten heeft mevrouw Van Berkum zich ingezet. Decoranda heeft daarnaast verscheidene bestuursfuncties vervuld op het gebied van gezondheidszorg.
De heer W. Bos (66 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Bos is voor diverse kerkelijke organisaties actief geweest en begeleidt al dertig jaar om de week op zondag twee oudere mensen met een beperking naar de kerkdienst. Daarnaast geeft hij financieel advies aan de – (buitenlandse) partnerorganisaties van de - stichting Light for the World en de ITVHogeschool voor tolken & vertalen.Als penningmeester bij Sien, een vereniging voor ouders met een kind met een verstandelijke beperking, is hij onder meer verantwoordelijk voor het beheer van een veertigtal rekeningen van regionale commissies. Tevens zet de heer Bos zich in voor de dak- en thuislozen: als penningmeester bij de stichting Oecumenische Missionaire Diaconale Utrechtse Werkgroep (OMDUW) en als bestuurslid bij stichting De Toevlucht.
Mevrouw C. Collette (62 jaar) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Al ruim dertig jaar zet mevrouw Collette zich in voor de patiënten uit de wijk Noordwest. Naast haar reguliere werkzaamheden als huisarts heeft zij de GEZ Noordwest mede opgericht met als doel het stimuleren, faciliteren en ondersteunen van Geïntegreerde EerstelijnsZorg in de wijk. Daarnaast is zij bestuurslid bij het Utrechts Fonds Achterstandswijken. Hierin denkt zij mee over diverse problemen in de zorg, maakt de verbeteringen die in de zorg in de wijk nodig zijn bekend op landelijk niveau en was verantwoordelijk voor de opzet en ontwikkeling van het project ‘Verwijswijzer Utrecht’. Ten slotte is mevrouw Collette actief als adviseur voor de Gezonde Wijk Noordwest. In het verleden zette decoranda zich in voor diverse organisaties in verschillende – bestuurlijke - functies. Zo was zij onder meer voorzitter van de Utrechtse HuisartsenVereniging (waarvoor zij een achterstandcommissie oprichtte), mede-oprichter van de coöperatie Huisartsen Utrecht Stad (HUS) en vrijwilliger voor het project Zichtbare Schakel.
De heer A.C. Doeser (63 jaar) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1985 is de heer A.C. Doeser op vele manieren betrokken bij literaire en culturele evenementen, theater- en museale initiatieven in Utrecht. Zo is hij in bestuursfuncties actief, onder meer als secretaris van het Kees Eijrondfonds, initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting W.G. van de Hulst Toen en Nu, lid van de adviescommissie Literaire tijdschriften bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, initiatiefnemer van het Fonds Perzik van Onsterfelijkheid en bestuurslid van het Fonds Eendragt. In het verleden nam hij het initiatief tot Het Utrechtse Toneelschrijversproject, was hij bestuurslid van het Theater Platform en voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU). Hij drukte, naast zijn inspanningen als directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond, vooral ook een belangrijk stempel op het literaire klimaat in Utrecht en wist vele partijen in de Utrechtse literaire en culturele wereld samen te brengen. Noemenswaard zijn de door hem geïnitieerde Gedichtendagen en de Utrechtse C.C.S Crone Prijs en Stipendia.
De heer H. Donker (74 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1985 is de heer Donker verbonden aan de Vrijwillige Brandweer Zuilen ’63. Hij was lid van de Ondernemingsraad, organiseerde open dagen, wandeltochten voor goede doelen en brandweer-activiteiten voor gezinnen met chronisch zieke kinderen. Ook trad hij iedere zaterdag op als jeugdleider. Daarnaast beheert hij al ruim tien jaar de kantine in de brandweerpost Zuilen en is hij verantwoordelijk voor de catering tijdens de jaarlijkse Kleurrijke Jeugdbrandweer Oefenweek waar hij de jeugd ook de fijne kneepjes van het brandweer vak bijbrengt. Tijdens ruim 10 edities van de Nijmeegse vierdaagse maakte hij deel uit van de verzorgingsgroep voor de wandelaars van de brandweer Utrecht.
De heer J. Helsdingen (77 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Helsdingen is als diaken van de Marcuskerk ruim vijfentwintig jaar actief. In deze functie is hij onder meer verantwoordelijk voor het tellen en afstorten van de collecte en het vervoer voor de gemeenteleden naar en van de kerk. Ook regelt hij de aansluitingen van de kerktelefoon en onderhoudt hij de contacten met de (oude) gemeenteleden die een aansluiting hebben. Hij is betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse bazaar van de kerk en neemt deel aan vergaderingen van de diaconie en kerkenraad. Daarnaast haalt decorandus iedere donderdag een buurtbewoner op om gezamenlijk naar de repetities van het Politie Muziekgezelschap Excelsior te gaan en is hij ruim dertig jaar mantelzorger voor zijn zus.
Mevrouw I. van Holsteijn (72 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Holsteijn zet zich als voorzitter en actief lid ruim 23 jaar in voor de afdeling Utrecht van Stichting Solas, een vriendenstichting voor alleengaanden. Zij leidde de commissievergaderingen, coördineerde de activiteitenkalender en verzorgde (de inhoud van) de nieuwsbrief. Ook organiseert zij activiteiten zoals een spelletjesmiddag bij haar thuis of dagje uit naar bijvoorbeeld Paleis het Loo. Zij verzorgt kaartjes voor de jarige en zieke leden en gaat op ziekenbezoek. Daarnaast is decoranda actief bij de ouderensoos en personencommissie van de geloofgemeenschap Aloysius en helpt zij de cliënten van U-Centraal met hun financiëleadministratie. Ten slotte is zij iedere maand als gids het gezicht van de Willibrordkerk.
Mevrouw M.R. van Huissteden-Kaspers (61 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ruim 25 jaar heeft mevrouw Van Huissteden zich, in diverse functies, ingezet bij de Utrechtse sportvereniging UVV. Zij had zitting in de feestcommissie, organiseerde internationale softbaltoernooien, draaide bardiensten, coachte softbalteams en was voorzitter van de afdeling softbal. Als algemeen voorzitter van de sportvereniging was zij onder meer verantwoordelijk voor de fusie tussen de honk- en softbalafdeling en de verhuizing naar Leidsche Rijn. Zij trad op als gesprekspartner met (overheids-)instanties en initieerde de invoering van melkertbanen bij de vereniging. Sinds 2009 is zij vice-voorzitter bij de Vereniging Sport Utrecht waar zij onder meer de belangen behartigt van de leden en hen ondersteunt bij vraagstukken. Tevens is zij actief bij de Adviesraad van RTV Utrecht.
De heer R.W.W. Kamps (68 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Kamps zet zich in voor de stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven. Hij doet onderzoek, deelt zijn kennis en verzamelt historisch materiaal. Hij heeft een digitaal archief opgezet en beeldmateriaal voorzien van teksten. Daarnaast maakt hij presentaties, verzorgt hij lezingen en exposities en publiceert hij in tijdschriften en op websites. Wekelijks is hij aanwezig op een inloopavond om informatie te verstrekken en te verzamelen. Tevens start hij nieuwe initiatieven op zoals recentelijk het inzichtelijk maken van de oude Romeinse rijksgrens in de wijk. Ook neemt hij deel aan overleggen met besturen van organisaties uit het veld en denkt hij mee bij herinrichtingsprojecten zoals Neerlandia, de restauratie van de watertoren en de bouw van station Vaartsche Rijn.
De heer P.A.M. Kee (66 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Kee heeft de stichting Met Raad en Daad opgericht om ouderen zonder partner, kinderen of mantelzorgers te ondersteunen op het gebied van financiële administratie, bewindvoering en nalatenschap. Hij coacht de vrijwilligers, handelt in overleg met het team de formele zaken van cliënten af en vergezelt de consulenten bij gesprekken met formele instanties. Daarnaast leidt hij de bestuurs- en consulentenvergaderingen en initieert hij maatregelen die de professionalisering van de organisatie ten goede komen. In het verleden was de heer Kee op diverse andere fronten als bestuurder actief bij onder meer de Unie Van Vrijwilligers Nieuwegein en alspenningmeester bij de stichting Katholiek Primair Onderwijs Nieuwegein.
De heer J.M. de Kruijf (69 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Na jaren actief te zijn geweest bij het InterKerkelijk Vredesberaad en de Centrumgemeente, waarin de heer De Kruijf zich inzette voor de sociaal zwakkeren uit de samenleving, is hij de laatste jaren met name voor de dak- en thuislozen actief bij de stichting OMDUW. Zo is hij als voorzitter verantwoordelijk voor het aansturen van het bestuur en de vrijwilligers. Hij initieert gesprekken met de diverse instanties en hij onderhoudt het netwerk in de regio. Daarnaast ondersteunt hij cliënten met zaken als het regelen van een inkomen en het op orde krijgen van de financiën. Verder is de heer De Kruijf als woordvoerder en gesprekspartner actief bij stichting De Toevlucht Utrecht. Hier wordt aan ongedocumenteerde daklozen tijdelijke opvang geboden.
De heer P.H.W. van Lieshout (64 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Lieshout heeft jarenlang als jeugdarts gewerkt in de wijk Overvecht. Hij heeft zich naast zijn functie als arts op bijzondere wijze ingezet voor de gezondheid en het welzijn van de kinderen in de wijk Overvecht. Hij stond daarbij voor een doorlopende lijn in de gezondheidszorg van kinderen van 0 tot 18 jaar. De heer Van Lieshout initieerde het fruit als tussendoortje op scholen om overgewicht tegen te gaan. Dat heeft inmiddels geleid tot het grote project Jongeren Op Gezond Gewicht waaraan vele scholen deelnemen. Door zijn manier van werken creëerde hij vertrouwen en maakte daarmee de zorg breder toegankelijk. Ook is de heer Van Lieshout betrokken bij thema’s als kindermishandeling, genitale verminking bij vrouwen, excessief huilen bij kinderen en zet hij zich in voor LHBT's (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders).
De heer A.G. Oorschot (70 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Oorschot zet zich al ruim veertig jaar in voor de parochie het Licht van Christus in Vleuten. Als vrijwilliger is hij verantwoordelijk voor de wekelijkse collecte, zorgt hij voor de totstandkoming van de rouw- en trouwboekjes, brengt hij de kerkpost rond en verricht hij hand-en-spandiensten voor bestuurs- en commissieleden. Ook werkte hij mee aan het opstellen van een nieuw beleidsplan en fungeert hij voor het bestuur als geheugen op diverse terreinen. Daarnaast was hij geruime tijd als penningmeester actief bij de parochie en de afdeling Vleuten van het Rode Kruis. Bij Barbara Uitvaartverzorging was de heer Oorschot ruim dertig jaar belast met de financiële administratie.
De heer R. Ramcharan (54 jaar) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Ramcharan is vanaf 1989 als vrijwilliger betrokken bij Stichting Asha, een organisatie van en voor Hindostaanse Surinamers in Utrecht die (landelijke) activiteiten organiseert met als doel het behoud van de eigen cultuur en identiteit en het volledig integreren en participeren in de samenleving. Daarnaast is hij voorzitter van de stichting Vrienden van Nickerie (ontwikkelingsprojecten in Suriname), secretaris bij de stichting Federatie Shri Sanatan Dharm Nederland (vertegenwoordigt de doelgroep richting het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en bestuurslid van het Netwerk Oudere Migranten Utrecht (NOMU) bij de COSBO Utrecht. Tevens was de heer Ramcharan medeoprichter van de Hindoeraad Nederland en Omroep Hindoe Media.
De heer drs. F.G.W. Schouten (79 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd in 2001 geeft de heer Schouten nog wekelijks les op het Luzac College en houdt het register van oud-leerlingen bij. In de jaren daarvoor heeft hij als conrector een belangrijke rol gespeeld in de gewijzigde vorm van het aanbod van de klassieke talen op de Utrechtse gymnasia. Daarnaast is hij dertig jaar actief als vrijwilliger bij het Christelijk Gymnasium als leraar Latijn en Grieks. Hij stimuleert en motiveert, verzorgt de avondlessen en bereid deze grondig voor. Ook organiseerde hij inhoudelijke reizen en richtte hij het Christoffelfonds op waaruit schoolactiviteiten voor leerlingen van minder draagkrachtige ouders worden betaald. Als voorzitter van het Nederlands Klassiek Verbond afdeling Utrecht is decorandus verantwoordelijk voor de samenstelling van de programma’s, evenementen en lezingen. Hij introduceerde lezingen door eindexamenkandidaten en initieert activiteiten om het ledenaantal te behouden. Tevens schreef de heer Schouten boeken zoals de Nederlandse bewerking van het boek De Glorietijd van het Oude Rome en Volventibus annis: 100 jaar Christelijk Gymnasium Utrecht.
De heer P.A.M. Sprangers (62 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Sprangers heeft samen met de heer Kamps in 2004 de stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven opgericht en is sindsdien elke donderdagavond in het buurtcentrum aanwezig voor het verstrekken en verzamelen van informatie. Ieder kwartaal verzorgt hij een themalezing en bijbehorende tentoonstelling. Hij maakte de 'wandelroute Rotsoord' en ontplooit nieuwe activiteiten zoals het in kaart brengen van de grens van het Romeinse Rijk, de limes, in Hoograven. Ook schreef decorandus een drietal boeken waaronder 'De Kunst van de Gruyter, handel en keramiek in Utrecht' en ‘Dagboek Houtcentrale Utrecht’. Daarnaast geeft decorandus sinds drie jaar iedere week kinderen met een leer- en/of gedragsprobleem remedial training bij Kentalis Rotsoord.
De heer M.G. van Straalen (67 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Straalen is verbonden aan de Scouting Utrecht Oost waar hij diverse functies bekleedde zoals jeugdleider, speladviseur en voorzitter van het groepsbestuur. Sinds 2002 is de heer Van Straalen voorzitter van het stichtingsbestuur waarbij hij onder meer overlegpartner is voor de gemeente, de regio en medegebruikers van het terrein en het gebouw. Als voorzitter van de stichtingsbesturen van Scouting Wepadojeb en Scoutinggroep De Jong verkenners pleit decorandus voor behoud van het scoutingspel voor leden met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Daarnaast zet hij zich als vrijwilliger in voor Dagcentrum Utrecht Oost, de Spanish Timbrado Society en de geloofsgemeenschap Aloysius.
De heer G.R.M. Swart (54 jaar) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Swart is sinds 1984 als vrijwilliger actief bij de scouting. Hij zet zich voor Scouting Nederland in bij de organisatie van diverse landelijke evenementen. Bij internationale wereldjamborees verricht hij hand- en spandiensten en ondersteunt hij bij projecten zoals de bouw van een ziekenhuis in Zuid-Afrika en van een bibliotheek in Thailand. Bij Scouting Rhenova is hij in diverse functies actief geweest, onder meer als leiding, coördinator van het ondersteuningsteam, bestuurslid van de vereniging en voorzitter van de beheerstichting. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de coördinatie van de nieuwbouwaccommodatie, de organisatie van een uitwisseling met Canadese Scouts en het genereren van inkomsten om (kampeer)materialen te kunnen aanschaffen. Tot slot is hij, bij de Regio Drie Rivieren Utrecht, onder meer trainer en materiaalbeheerder van het trainingsteam en bekleedde hij diverse bestuursfuncties.
De heer A.M. Vendrik (67 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1970 is de heer Vendrik actief bij Badmintonvereniging DSV-KotoMisi. De eerste jaren als spelend en actief lid, vanaf 1997 in diverse functies. Zo was hij tot 2006 actief als secretaris, aansluitend was hij tot 2009 als bestuurslid Jeugdzaken van de fusievereniging. Als oprichter van de jeugdafdeling heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit van de badmintonsport bij de Utrechtse jeugd. Verder verzorgde hij wekelijks de training voor beginners en gevorderde jeugd. Als oprichter van de Utrechtse Samenwerkende Badminton Verenigingen heeft hij zich sterk gemaakt voor breedtetrainingen en voor het ontwikkelen van een betere techniek bij alle Utrechtse badmintonspelers.
Mevrouw T.L. Wong (66 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Wong zet zich inmiddels ruim 20 jaar in voor de Chinese gemeenschap. Zij heeft de vereniging Chinese Vriendschap Utrecht opgericht om de integratie van Chinese vrouwen en ouderen in en om Utrecht te bevorderen en hun isolement te doorbreken door middel van het organiseren van trainingen en (bewegings-)activiteiten. Daarnaast is zij bestuurslid bij de Landelijke federatie van Chinese Vrouwenverenigingen, waarvoor zij themabijeenkomsten organiseert. Mevrouw Wong is tevens vrijwilliger bij de stichting Algemene Chinese School Utrecht, waar zij iedere zaterdag hand-en-spandiensten verricht. Ten slotte is zij bij de stichtingen Chun Pah Utrecht en de Benelux Tsung-Tsin Vereniging actief als bestuurslid.
De heer J.A. Zwitser (70 jaar) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer J.A. Zwitser is sinds 1975 als bestuurder actief voor een groot aantal instellingen op het gebied van de zorg voor mensen met een beperking. Zo was hij de grondlegger van zorgcentrum Erasmushuis De Hooghe Clock (het eerste humanistische zorgcentrum in het zuiden van het land), bestuurslid van de Stichting De Boerderij in Reek, lid van de Raad van Advies bij GGZ Oost Brabant, voorzitter van de Stichting Godshuizen (een federatie van instellingen voor de gezondheidszorg, ouderenzorg en welzijnszorg), oprichter en voorzitter van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties, lid van de Raad van Toezicht van de Bellisgroep (zorg- en dienstverleningsinstellingen voor mensen met een verstandelijke en of jeugdpsychiatrische beperking), oprichter en voorzitter van het bestuur van het Platform Verstandelijk Gehandicapten, bestuurslid van het Fonds Verstandelijke Gehandicapten, lid van de Raad van Toezicht van Stichting Meedoen Mogelijk Maken en voorzitter van de Raad van Toezicht vanPGO-Support.
(Teksten uit persbericht gemeente Utrecht)