Leerwerkplekken in Utrechtse kapsalon trekt internationale aandacht
Gepubliceerd: zondag 18 januari 2015 07:00
Door Anne van Riel - De Utrechtse kapster Lisa Tarmidi biedt ex-psychiatrische patienten een leerwerkplek in haar kapsalon de Lifestyle Store TNL. En dat is zo succesvol, dat ze nu uit diverse landen het aanbod heeft gekregen om ook daar aan de slag te gaan. Tarmidi pakt deze uitdaging met beide handen aan: “Ik verwacht binnen een jaar naar het buitenland te gaan.”
Vanuit Italië, Turkije en Spanje is er interesse getoond in het format van de kapsalon. “Het zijn voornamelijk verzoeken voor een samenwerking”, ligt Tarmidi toe. Het concept van de kapsalon is ongewoon omdat het een leerwerkplek biedt aan voormalig patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg. De eigenaresse is dolblij met de getoonde interesse. “Ik wil heel graag naar het buitenland, maar de kapsalon hier in Utrecht moet eerst staan als een huis.”
In de kapsalon aan de Oudegracht werken mensen met een kwetsbare achtergrond. “Deze mensen hebben vaak heel wat voor hun kiezen gehad”, vertelt Tarmidi. “Dit kan gaan om mensen met burn-out tot mensen die last hebben van borderline. Maar dat geeft niet. Iedereen krijgt hier een gelijke kans, we hebben allemaal wel iets.”
De kapster heeft zelf jaren ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en zag dat uitbehandelde cliënten tussen wal en schip vielen op de arbeidsmarkt. Vanuit deze problematiek ontstond haar idee, “Er was voor hen geen passende plek in de maatschappij en toen heb ik zelf een oplossing bedacht.”
Ineke werkt vanaf het begin van de Lifestyle Store TNL in de kapsalon. Ook zij had moeite met het vinden van een passende plek op de arbeidsmarkt. “Nergens voelde ik mij echt volwaardig medewerker”, vertelt Ineke. Fulltime meedraaien, zonder aanpassingen, gaat namelijk niet. Dit vraagt te veel van Ineke. “Maar als ik overal extra begeleiding bij krijg, voelt dat ook helemaal niet prettig. Die betutteling gaat te ver.”
De Lifestyle Store TNL biedt een tussenweg. De kapsalon is een leerwerkplek. Er wordt op maat hulpverleend aan de werknemers, wekelijks krijgen de werknemers bijvoorbeeld een cursus waarin ze goed leren om te gaan met klanten. Maar ze worden niet betutteld. “Het is gewoon werken, midden in de maatschappij”, benadrukt Tarmidi.
Hoewel de vraag groot is, stelt Tarmidi de samenwerking met het buitenland nog even uit. “Ik wil wel, maar we verkeren momenteel in een vrij hectische periode met veel aandacht van buitenaf.”
Afgelopen jaar won Lisa Tarmidi met haar concept de Mooi Mens Verkiezing 2014. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de meest originele en nuttige initiatieven in de gezondheidszorg. “Onze kapsalon in Utrecht moet eerst helemaal steady zijn en daar wil ik me 200 procent voor inzetten. Dan pas kan ik verder kijken.”