Het laatste blok steen, 221 kilo zwaar, is maandagochtend teruggeplaatst in de Utrechtse Domtoren. Zowat alle media waren uitgerukt om bij deze laatste handeling van de restauratie aanwezig te zijn.

Vijf jaar heeft de restauratie geduurd en nu worden de laatste steigers deze week afgebroken. Hierdoor werd het mogelijk het laatste blok natuursteen aan de voet van de toren in te zetten. Wethouder Dennis de Vries had hiervoor leerlingen uit groep 8 van basisschool Pieterskerkhof uitgenodigd.

De Vries, wethouder Vastgoed, vertelde dat het terugplaatsen van het blok steen de 'allerallerlaatste' stap in de restauratie van 'onze' Domtoren is. "Vijf jaar lang is er door heel veel vakmensen – van beeldhouwer tot klokkenmaker, van architect tot aannemer – hard gewerkt aan de grootschalige opknapbeurt van Utrechts’ icoon."

Het is de laatste handeling voor de officiële viering op 9 november, waar ook koningin Máxima bij aanwezig is. De Vries: "Ik vind het ontzettend tof dat kinderen – die de Dom eigenlijk alleen kennen mét steigers – nu het laatste blok steen gaan inzetten. Vanaf nu kunnen zij weer vijftig jaar genieten van een steigervrije, stralende Dom.”

Kinderen van de Pieterskerkhofschool metselen de steen in onder toezicht van diverse camera's. Foto: Ton van den Berg

Laatste loodjes

In 2019 werden de eerste steigers opgebouwd. Sindsdien is er hard gewerkt: 10.000 stenen zijn stuk voor stuk bekeken en bij iedere steen is beoordeeld of vervanging nodig was. Het beeldhouwwerk is gerepareerd of vernieuwd, net als het voegwerk aan de buitenkant. De windvaan, het carillon en het glas-in-lood zijn gerestaureerd. De vier wijzerplaten zijn voorzien van een nieuwe laag bladgoud, en er is nieuwe, permanente verlichting gekomen. Voor een totaaloverzicht van de restauratie, zie ook de website.

Wethouder De Vries bij de laatste steen. Foto: Ton van den Berg