Kiek op Utrecht - Utrechtse vrouwen op zilverbaren
Gepubliceerd: zaterdag 17 september 2022 13:31
In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto (en soms meerdere).
Wanneer: vrijdag 16 september, 14.45 uur
Wat? Muntmeester Bert van Ravenswaaij van de Rijksmunt presenteerde de allereerste zilverbaar uit de collectie 900 jaar Utrecht. Burgemeester Dijksma nam het kleinood (ter waarde van circa 80 euro) in ontvangst.
Trijn van Leemput siert dit allereerste exemplaar. Catharina (Trijn) van Leemput, gaf volgens de overlevering in mei 1577 met een groep vrouwen en kinderen de aanzet tot sloop van de dwangburcht Vredenburg.
Later volgen nog vijf andere exemplaren met alleen maar vrouwen uit de Utrechtse geschiedenis. Vijf van de afgebeelde vrouwen bevinden zich in de collectie van het Centraal Museum, de zesde was verzetsheldin Truus van Lier, tevens buurmeisje van Truus Schröder. Ook Truus wordt in het zonnetje gezet. Zij gaf destijds de opdracht voor de bouw van het Rietveld Schröderhuis aan de jonge Gerrit Rietveld.
Daarnaast wordt Mechtelt van Lichtenberg toe Boecop (1520-1598) vereeuwigd. Zij is een van de zeer weinige vrouwelijke schilders in de 16de eeuw. Haar bekendste werk Piëta bevindt zich in de collectie van het Centraal Museum.
Dat geldt ook voor Anna Maria van Schurman (1607-1678); het portret van deze eerste vrouwelijke studente siert diverse kunstwerken in de collectie en nu dus ook een zilverbaar. Anna Maria van Schurman was taalkundige, kunstenares, theologe, humanist en dichteres, maar had ook interesse in andere wetenschappen.
Criticus, dichteres en romanschrijfster Petronella Moens (1762-1843) sluit de rij. Petronella mengde zich in debatten over politieke kwesties als de slavenhandel, waartegen zij zich al vanaf het eind van de 18e eeuw verzette. Aan het eind van haar leven had ze tien onderscheidingen op haar naam staan.