In deze rubriek ziet u steeds een Utrechtse kiek (en soms meerdere).

Wanneer: donderdag 8 december, 16.05 uur

Waar: Bucheliusstraat 4 in Tuinwijk

Wat: Een struikelsteen voor Cornelius Antonius Chamboné. Hij was een Utrechts verzetsman die overleed op 31 mei 1945 door uitputting.
  

Zijn levensverhaal

Chamboné werd op 28 oktober 1889 geboren in Den Bosch. Op 18-jarige leeftijd trad hij voor 6 jaar vrijwillig in dienst van het Nederlandse koloniale leger in Batavia. 

Later trouwde hij in Nijmegen tweemaal en kreeg daarbij vijf kinderen, waarvan er eentje binnen drie weken overleed. De familie verhuisde van Nijmegen naar Bergen op Zoom waar hij boekhouder van een spiritusfabriek was.

In 1928 verhuisde Cornelius vanuit Bergen op Zoom naar de Bucheliusstraat 13b in Utrecht en had hij samen met zijn compagnon Dieckmann een suikerwerkfabriek op de Gruttersdijk.

Nadat zijn compagnon er met de kas van de suikerwerkfabriek vandoor was gegaan, verhuisde Cornelis naar Bucheliusstraat 4 omdat de huur van het kleinere benedenhuis goedkoper was.

Cornelius was behalve boekhouder ook stenograaf, esperantist, vrijmetselaar, aanhanger van de Arnold Toynbee-beweging en functionaris bij de CPN, de Communistische Partij Nederland.  

Cornelius schreef op 12 november 1938 in het Utrechts Nieuwsblad een artikel verwijzend naar de jodenvervolging met de titel ''Mogen wij langer zwijgen?''

Het Utrechts Nieuwsblad, 12 november 1938

Het huis in de Bucheliusstraat 4 werd in de oorlog een plek waar verzetsmensen samen kwamen. De drie gebroeders Heij (Oranjevrijbuiters) kwamen er regelmatig over de vloer. 

Ook diende de woning als verstopplaats voor wapens en werden er allerlei buitgemaakte Duitse papieren, stempels e.d. verstopt. 

Op 26 juni 1941 is Chamboné samen met nog 25 CPN-functionarissen in opdracht van de SD door de Utrechtse politie gearresteerd. Ze werden overgebracht naar Kamp Schoorl.

Chamboné staat samen met de anderen vermeld op een bijzonder document dat de tand des tijds heeft overleefd: het beruchte arrestatietelegram. Hierover schreef Rien Dijkstra in 2018 het boek 'Het Telegram'.

Fragment van het beruchte telegram.

Vanuit Kamp Schoorl ging hij via kamp Amersfoort, kamp Vught en kamp Sachsenhausen naar Bergen-Belsen. Daar is hij, na bevrijding door de Engelsen, alsnog door ziekte en uitputting op 31 mei 1945 overleden. 

Door: Ton van den Berg en Jim Terlingen