Deze kiek is gemaakt op: woensdag 2 oktober 2024, 13.45 uur

Door: Ton van den Berg

Waar? Domplein

Want? Deze foto is drie weken geleden gemaakt. We zien hier hoe muziekinstrumenten van failliete De Utrechtse Muziekschool (DUMS) in een vrachtwagen worden geladen. Helaas haalde de foto het nieuws niet.

Maar vandaag, 23 oktober, wordt de foto zomaar weer actueel, want TivoliVredenburg maakt bekend alle muziekinstrumenten te hebben aangekocht. Met die aankoop blijven de instrumenten beschikbaar voor muzieklessen aan kinderen en volwassenen in Utrecht.

Vorige week nog werden de instrumenten en overige inventaris van de muziekschool door een opkoper ter veiling aangeboden. Docenten, ouders en diverse Utrechtse muziekorganisaties zijn daarop met elkaar in overleg gegaan over de mogelijkheden om deze te behouden voor muziekonderwijs in Utrecht.

TivoliVredenburg bleek bereid de collectie aan te kopen om deze te behouden voor Utrecht, met als doel deze per direct weer beschikbaar te stellen voor muziekonderwijs in de stad.

De instrumenten, waaronder piano’s, blaasinstrumenten en slagwerk, worden binnen enkele weken teruggebracht naar de lokalen en ruimtes in het pand Domplein 4-5. Muziekdocenten, muziekgezelschappen en andere culturele instellingen kunnen deze dan weer gebruiken om hun lessen en activiteiten te hervatten.

De Utrechtse muziekorganisaties, verenigd in het Utrechts Muziekoverleg, willen samen met de gemeente Utrecht de mogelijkheden bekijken om de instrumenten onder te brengen in een instrumentfonds. Daarbij onderzoeken de organisaties ook of de instrumenten die momenteel in het pand Domplein 4-5 staan, deel kunnen uitmaken van dit fonds.

Vanuit zo’n fonds zouden de instrumenten vervolgens in bruikleen gegeven kunnen worden voor muzieklessen of muziekuitvoeringen in Utrecht.