Kernenergie gefotografeerd en beschreven
Gepubliceerd: donderdag 24 september 2020 12:02
Het kon niet actueler, want in de politiek wordt weer (voorzichtig, maar dwingend) gesproken over het opstarten van nieuwe kerncentrales en nu ligt er het boek 'Een Stralend Verleden - A Radiant Past' van de Utrechtse fotograaf Rob Huibers. Zijn boodschap: Niet doen!
Niet eerder legde iemand de Nederlandse atoomindustrie van a tot z vast. Dat deed fotojournalist Rob Huibers nu en het resultaat ligt in de winkel. Sommige deuren van kerncentrales gingen voor hem voor het eerst open (zoals voor de ultracentrifuges van Urenco), andere deuren waren eigenlijk al gesloten om niet meer open te gaan (kerncentrale Dodewaard).
Naast de foto’s beschrijft Huibers ook beknopt de geschiedenis, de techniek en de politiek van kernenergie. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat niet alleen techniek van kernenergie hopeloos verouderd is, maar ook de ideeën van beleidsmakers erover. Dit is in het boek te lezen en te zien. Terwijl hj zich in kernenergie verdiepte, vond Huibers vooral problemen en niet de oplossing die veel mensen erin zien.
Kernenergie is ook elders in het nieuws:
- Op 23 september stuurde EZK de studie naar de Kamer in antwoord op de motie Yesilgöz en Mulder. Volgens de begeleidende tekst toont dit "Rapport over de mogelijke rol van kernenergie in de Nederlandse energiemix van de toekomst" de noodzaak en de mogelijkheid van kernenergie aan. We gaan het goed lezen!
- Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat publiceerde onlangs een studie waaruit blijkt dat nieuwe kerncentrales alleen mogelijk zijn met omvangrijke subsidies en met voorrang voor atoomstroom op het hoogspanningsnet ten koste van duurzaam opgewekte energie (https://bit.ly/3kbeOtl).
- Dit najaar is het precies tien jaar geleden dat het kabinet Rutte I energiebedrijven uitnodigde om twee nieuwe atoomreactoren te bouwen. Tot vandaag begint niemand eraan.
- De Tweede Kamer heeft het kabinet vorige week in een VVD-motie opgeroepen om energiebedrijven te vragen wat ze nodig hebben om nieuwe kerncentrales te kunnen bouwen.
- De CDA-fractie in de Kamer dringt aan op het nog langer openhouden van de onrendabele, 47 jaar oude Kerncentrale Borssele.
- In de gemeenteraden van o.a. Woerden, Winschoten, Castricum, Laren, De Bilt en Oude IJsselland hebben de VVD en lokale partijen moties ingediend voor de bouw van nieuwe kerncentrales omdat ze tegen windmolens zijn.
Huibers kreeg het idee voor het boek na een bezoek aan de opslag van radioactief afval bij Vlissingen. Hij voltooide Een Stralend Verleden na een geslaagde crowdfunding bij voordekunst. Eerder fotografeerde hij onder meer voor Trouw, NRC, De Volkskrant, maakte fotodocumentaires en boeken en was docent fotografie.
Een Stralend Verleden - A Radiant Past is een tweetalige uitgave van photo.nl. 60 pagina's foto's en tekst, b 24 x h 26 cm, harde omslag, ISBN 9789090333076. Het boek is te koop in de boekhandel en op photo.nl en kost €19,95.