Jongerius Kantoor in oude luister hersteld
Gepubliceerd: zondag 27 mei 2018 13:56
Met het onthullen van de klok bovenop het gebouw is vrijdag het Jongerius Kantoor officieel geopend. Het pand is te huur voor vergaderingen, congressen en andere evenementen. Enkele jaren terug ging de Jongerius Villa na een grondige restauratie al open.
Gedeputeerde Mariette Pennarts en burgemeester Van Zanen deden de opening in bijzijn van diverse afstammelingen van Jan Jongerius (waaronder FC-Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren) de man die in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw op de locatie bij de Kanaalweg een Ford-garage en constructiebedrijf begon, waar zijn ouders en voorouders eerst nog een tuinderij hadden.
De voormalige boerderij Bastaanshof werd gesloopt voor een villa en de tuinderij maakte plaats voor diverse fabrieksgebouwen en het kantoor. De villa en kantoor zijn als enige behouden gebleven en vanaf 2005 gerestaureerd onder de bezielende leiding van de familie Jongerius, vereend in een stichting, nadat architect Anthoni Folkerts in een krantenartikel zijn bewondering voor het complex uitsprak dat toentertijd er vrij vervallen bij stond.
Rond 1948 was de firma Jongerius failliet gegaan (Jan Jongerius was in 1941 al overleden) en ging het complex over in handen van de Defensie, die er jarenlang een opslag in had. De panden hebben ook lange tijd leeg gestaan.
De restauratatie van de monumentale gebouwen nam jaren in beslag en was - financieel ook - niet altijd even eenvoudig. Maar het resultaat is nu wel dat er een mooi 'modernistisch' gebouw staat dat een eerbetoon is aan de bouwer Jan Jongerius, die indertijd zelf als architect optrad.
Als de woningbouw rond de Merwedekanaalzone op gang komt, denkt men er ook aan om tegen die tijd in de horecaruimte ook een restaurant te openen.
Een van de hoogtepunten in het gebouw is het uit zestig panelen bestaande glas-lood-raam dat in 1939 werd gemaakt door de bekende kunstenaar Willem Mengelberg. Daarop te zien zijn allerlei locaties, onder meer in Utrecht, die te maken hebben met de garage en constructiebedrijf van Jongerius, maar ook van zijn reizen over de hele wereld die deze 'Jan Ford' maakte.
Stadsspeld
Willem ter Steege, kleinzoon van Jongerius, is (onbetaald) directeur van de stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex. Hij begeleidde de verbouw jarenlang met veel bezieling en kreeg daarvoor van burgemeester Van Zanen de stadsspeld van de stad Utrecht.