Door Johan de Boer - De Jeremiebrug is weer terug in alle glorie. In het Maximapark heeft de meer dan honderd jaar oude brug uit Tolsteeg een nieuwe plek gekregen.

Donderdag is de 103-jarige Jeremiebrug met een kleine ceremonie weer in gebruik gesteld voor het verkeer.

De brug werd in 2011 ontmanteld om plaats te maken voor het Randstadspoorstation Utrecht Vaartsche Rijn. Bijna 100 jaar lag de in 1912 gebouwde brug over de Kruisvaart en was een belangrijke verbinding van Tolsteeg en Hoograven naar de binnenstad van Utrecht.

Omwonenden in Hoograven zagen de brug graag op een andere plek in de buurt terug komen, maar geen van de mogelijke locaties bleek geschikt te zijn. In 2008 namen de Vrienden van het Máximapark al het initiatief om de bijzondere brug naar het Máximapark te halen en dat bleek een uitkomst. Zowel bewoners als gemeente zijn blij met deze oplossing.

De Jeremiebrug tijdens de aanleg vorige week. Foto: J. de Boer

Monument

De Jeremiebrug heeft de status van gemeentelijk monument. Tussen 1890 en 1935 lag bij deze brug een stopplaats voor de trein Amsterdam - Utrecht - Arnhem. Er stond destijds nog geen echt station, maar wel een brugwachterswoning die daar veel op leek. In 2015 komt het er daar toch van als op deze plek het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn wordt geopend.

Tijdens de herbouw van de brug moesten de medewerkers van Aannemersbedrijf Van Wijk nogal eens puzzelen om alle stukken natuursteen en het ijzerwerk weer op de juiste plek te krijgen. Dat is zeer goed gelukt. Met groot vakmanschap en ook veel plezier werd de afgelopen maanden aan de brug gewerkt. Toch was er af en toe moment van twijfel zoals bij het aanbrengen van de rijroosters. Daarin zaten aan beide kanten van de brug twee openingen. Peter Sprangers, de voorzitter van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven, bracht uitkomst. Op de plek van de onderbrekingen in het rooster zaten ooit de rails van de paardentram die van Utrecht naar Vreeswijk reed.

Ingebruikstelling

De ingebruikstelling werd donderdag 16 juli verricht door Gerrit Wiegers en Henk Veldhuizen. Beide wonen in de buurt van de brug en hebben de hele bouw van nabij mee kunnen maken. Beide mannen zijn 80 jaar maar nog wekelijks actief als vrijwilliger in het park. Aan hen was de eer om de brug met de hand dicht te draaien zodat het verkeer er weer overheen kan. Overigens is de brug alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Wanneer in het najaar ook de hele omgeving van de brug weer netjes is opgeknapt, wordt ook nog eens officieel stil gestaan bij dit bijzondere project.

Gerrit Wiegers en Henk Veldhuizen openen de Jeremiebrug. Foto: Werry Crone