Door Vincent Oldenborg - Hoe zit het nu echt met de plannen voor de Kade, de beoogde nieuwbouw en verbouw voor een bioscoop bij de parkeergarage Paardenveld?

De vergadering donderdag van de raadscommissie Stad en Ruimte over dit onderwerp concentreerde zich voornamelijk op de positie van de film, en het bijzonder de art-film, in Utrecht. Volgens Bos van Stadsbelang Utrecht is de definitie van artfilm: “Films waar niemand naar komt kijken”. Daarbij had hij dan in ieder geval buiten wethouder Jongerius gerekend, want die gaf aan dat zij graag naar artfilms gaat en nog wel wat andere mensen kende die dat ook deden.

Gezien de enorme uitbreiding van filmdoeken in toekomst in de stad en de overlevingskansen van bestaande filmondernemers, is het natuurlijk niet onlogisch om dat aspect aandacht te geven. Zeker omdat er nog al wat discussie is over de cijfers bij het startdocument.

Toch is het jammer dat een aantal andere zaken wat onderbelicht bleven. Ondanks aandringen van CDA, VVD en Student en Starter bleef de relatie met HKU (Hogeschool voor de kunsten Utrecht) en NFF (Nederlands Film Festival) en hun rol in het initiatief onduidelijk.

De opmerking van de wethouder dat zij pas later zijn aangeschoven en geen beslissende rol spelen bij het al dan niet slagen van het initiatief, is op zijn minst aan twijfel onderhevig. Al was het maar omdat initiatiefnemer Hermeling tevens bestuurslid van het NFF is.

Ook het feit dat, van het totale aantal vierkante meters van dit bouwplan, meer dan helft voor onderwijsdoelen is gereserveerd, geeft te denken over de vrijblijvendheid van de samenwerking. Hiermee lijkt de opmerking van de wethouder dat het meedoen van de HKU niet beslissend is, op zijn minst ongeloofwaardig.

Bovendien had de vraag gesteld moeten worden hoe het zit met de grondprijs. In het startdocument wordt een grondprijs voor maatschappelijke doelen genoemd. Als de wethouder gelijk heeft, dat er ook iets anders in kan als de beoogde partners afhaken, dan betekent het simpelweg 4000 m2 extra kantoorruimte. Maar daar hoort een andere prijs bij. Kortom daar had de raad nog wel even op mogen en moeten doorvragen.

Uit het startdocument blijkt voorts dat het hele zaakje uiteindelijk gefinancierd wordt de eigenaar van de parkeergarage, die immers eigenaar wordt van het gehele gecombineerd pand. Dat maakt ook het eventuele enthousiasme van de genoemde filmdistributeurs duidelijk en daarmee aanmerkelijk minder relevant. Elke potentiele stoel die bezet kan worden is er voor hen één, en ze dragen zelf geen enkel financieel risico. Daar zou ik ook vrolijk van worden.

Er zal ongetwijfeld nog een stevig robbertje gevochten worden over de verkeerscijfers, waarbij een zelfde situatie zou kunnen ontstaan als bij de verbouwing van de Bijenkorf. Het Wijk C comité heeft de rekenmachines vast al klaar liggen.

Het college zegde uiteindelijk toe, een gedegen analyse van vraag en aanbod in de filmsector aan de raad te sturen, bij het uit te brengen Stedenbouwkundigplan van Eisen (SPVE) en het ontwerpbestemmingsplan.

Dat ze beide plannen willen laten samen lopen, is een aanwijzing dat het college haast wil maken en dat beloofd weinig goeds voor de inspraak door de buurt. Normaal leg je in een SPVE de voorwaarden voor het bestemmingsplan vast en ga je pas daarna een ontwerpbestemmingsplan maken. Het zou de raad sieren als ze aan die logische volgorde zou vasthouden, zodat er ook werkelijk ruimte is voor inspraak van de Utrechters.

Of het allemaal zo ver komt zal in april moeten blijken, als er een definitief go or no go voor Hermeling en zijn partners aankomt. Aan de raad zal het waarschijnlijk niet liggen, want zoals Pim Schipper (SP) al vaststelde, gezien de houding van PvdA, Groenlinks en D66, zal er wel een raadsmeerderheid voor zijn.


Vincent Oldenborg