Hogeschool Utrecht blijft buiten conflict FNV en Zilveren Kruis
Gepubliceerd: woensdag 25 november 2015 14:36
De Hogeschool Utrecht mengt zich niet in het conflict tussen de vakbond FNV Zorg & Welzijn en zorgverzekeraar Achmea/Zilveren Kruis. Ook de Vereniging Hogescholen, via wie veel hbo-medewerkers een collectieve verzekering bij Achmea/Zilveren Kruis hebben afgesloten, neemt een afwachtende houding aan. Volgend jaar loopt het contract met de zorgverzekeraar af.
De FNV Zorg & Welzijn, cliëntenorganisaties en ouderenbonden riepen vorige week hun Utrechtse leden op zich van het Zilveren Kruis af te keren als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden. Dit omdat de verzekeraar een experiment met de wijkverpleging is begonnen waarbij één zorgorganisatie per wijk wordt aangewezen. Andere zorgaanbieders krijgen maar 75 procent vergoed en worden volgens de FNV zo gedwongen de wijk te verlaten.
In Utrecht heeft de huidige marktleider Careyn van Zilveren Kruis vijf van de achttien Utrechtse wijken toegewezen gekregen. Nieuwkomer Buurtzorg mag er tien voor haar rekening nemen. Volgens de FNV legt de verzekeraar daarmee een dictaat op in de wijkverpleging. De keuzevrijheid zou verdwijnen wat ten koste zou gaan van de kwaliteit van zorg.
Het Zilveren Kruis sloot in 2006 een collectief arrangement met de Vereniging Hogescholen, bij wie in totaal 44.000 medewerkers zijn aangesloten. Hoeveel er daarvan van deze regeling gebruik maken is onbekend. Ook de Hogeschool Utrecht, met bijna 2700 fte’s aan werknemers kan niet vertellen hoeveel personeelsleden zich bij de zorgverlener hebben aangesloten.
Een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen laat weten dat er geen aanleiding is om het lopende contract ter discussie te stellen. ‘Het is aan de werknemers van de hogescholen of zij gebruik willen maken van de voordelen van de collectiviteit. Deelname is geen verplichting.’
Wel meldt ze dat het collectieve contract volgend jaar afloopt. ‘In de aanbesteding van een nieuw contract speelt naast de premie en de kortingen ook de dekking altijd een belangrijke rol’, aldus de woordvoerder.
Tegenover het ANP verklaarde een woordvoerster van Achmea/Zilveren Kruis eerder dat voor 80 procent van de klanten de situatie blijft zoals deze is. Ook stelde ze dat de proef voor veel minder papierwerk zorgt. Voorts zal de regisseursrol voor de wijkverpleging, zoals de overheid deze voor ogen heeft, beter kunnen worden ingevuld.
In Utrecht is Zilveren Kruis marktleider met 140.000 verzekerden. Daarvan ontvangen circa 2600 mensen wijkverpleging.