Herrie in en om legomuziekpaleis
Gepubliceerd: vrijdag 13 juni 2014 15:02
Door Ton van den Berg
Het heeft vrijdag Teletekst al gehaald: Gloednieuwe popzaal 'lekt' geluid. Oei, dan moet er toch heel wat aan de hand zijn!
Een brief aan de gemeenteraad van het college van b en w heeft alle opschudding over Tivoli/Vredenburg (TV) naar buiten gebracht. Daarin wordt geconstateerd dat er nog een flink aantal 'knelpunten' in het nieuwe gebouw op te lossen zijn. Dat gaat van slecht sluitende deuren en een te warm kantoor tot slecht afgestelde brandmeld- en klimaatinstallaties.
Dat laatste is niet nieuw. Al maanden terug stond de nieuwe popzaal Ronda onder water omdat de sprinklerinstallatie spontaan was afgegaan en er niemand op dit alarm was afgegaan. De zaal kon daarna opnieuw in de steigers.
Je kunt zeggen, dat hoort bij nieuwbouw. Er is altijd wel wat. En in de brief aan de raad wordt dat ook onderkend want schrijft het college: 'Complexe gebouwen als deze vragen ruime (test-)tijd om alles goed ingeregeld te krijgen en goed te kunnen bedienen'.
Lastiger is dat met het geluid. Er zitten vijf grote zalen in één pand dat als een soort legoblokken in elkaar is gezet, en dan zijn er ook nog plannen om in de diverse foyers optredens te laten plaatsvinden. Die moeten elkaar niet gaan storen. Dat was ook de opdracht aan de bouwer Heijmans. Maar desondanks 'lekt' er nu geluid tussen de jazzzaal Pandora en de popzaal Ronda met de Hertzzaal die er vooral is voor kamermuziek.
Met name 'lage tonen uit het housespectrum' zorgen voor de overlast. Het staat niet in de brief, maar het schijnt vooral tussen de oren van de kamermuziekartiesten te zitten. Die hebben blijkbaar een nogal fijn gehoor.
Maar hoe dan ook, het probleem ligt er. De TV-directeur, Frans Vreeke, heeft al gezegd (in het AD/UN) dat op korte termijn het voor de programmering allemaal nog niet zo erg is, hoogstens moet een optreden een uurtje eerder of later worden gepland. Daar komen ze dus wel uit. En dat is maar goed ook, want het kan wel even duren voordat bekend is welke maatregelen nodig zijn.
Er wordt gesproken over 'maanden' voordat uit onderzoek blijkt wat er aan gedaan moet worden. Die tijd zal ook wel nodig zijn om uit te zoeken wie (financieel) verantwoordelijk is want de bouwer heeft een gebouw zonder 'lekken' achtergelaten. Er zijn eerder dit jaar diverse tests geweest en toen is er niets opgemerkt of is er een hoge toon vergeten? Kan Heijmans wat worden verweten?
Of kan het te maken hebben met het feit dat nadat bouwer Heijmans het Muziekpaleis eind vorig jaar overdroeg aan de gemeente, er daarna weer opnieuw veel getimmerd en gehakt is. Er moesten nog bijna dertig buffets en barretjes worden aangelegd en nogal wat garderobes. Heeft iemand daarbij per ongeluk niet een nieuw gaatje geboord tussen Ronda en Hertz, omdat dat beter uitkwam?
Dat wordt nog een aardig gevechtje waar de pers ook nog veel plezier aan gaat beleven, let maar op. De stichting Muziekpaleis Utrecht hoeft in ieder geval nog geen voortgangsrapportage te leveren, zegt het college. Die krijgt nu meer tijd om 'eventuele consequenties van de opstartproblemen voor de programmering' in kaart te brengen. je kunt ook zeggen: de te verwachten verliezen op een rijtje te zetten. Vraag wordt dan, wie gaat dat betalen?!